Университетът

Там, където се ражда Италия

Преподаватели и студенти на Шуменския университет се впуснаха в богатата история и култура на Италия чрез увлекателна филмова прожекция. Фокусът на филма беше Абруцо, регион, известен не само със спиращите дъха пейзажи, но и със значителния си принос към историята на правата на човека.
На представянето на филма присъстваха почетният консул на Италия в град Варна г-н Антонио Таркуинио и съветникът по културната дейност към Почетното консулство на Италия г-н Димитър Стойнов. Събитието, открито от декана на Факултета по хуманитарни науки доц. д-р Тодор Тодоров в присъствието на ректора на Шуменския университет проф. Наталия Витанова, предложи уникална възможност на присъстващите да се потопят в завладяващия разказ за произхода на Италия. Почетният консул Таркуинио подчерта, че действието във филма се развива в I век пр. Хр.
Абруцо, често наричан „Земята на човешките права“, играе централна роля в оформянето на историческата и културна идентичност на Италия. След прожекцията последва оживена дискусия, която позволи на участниците да разсъждават върху темите на филма и историческото значение на Абруцо. Почетният консул на Италия сподели ценни прозрения, обогатявайки дискусията със знания и опит от първа ръка. Чрез изследване на родното място на Италия и подчертаване на наследството на Абруцо в областта на човешките права, събитието укрепи връзките на приятелство и разбирателство между България и Италия.
UniMedia
Close