Университетът

Слънчевият часовник грейва с цветна мозайка

Слънчевият часовник на Шуменския университет е открит през 2009 година по случай 10-годишнината от създаването на Астрономическия център на университета. Когато за първи път го вижда, художничката Петя Мод не просто се впечатлява, а решава, че трябва да бъде реновиран, за да бъде по-забележим за всички, които посещават университета.

„Много ми хареса, когато го видях. Просто бях изненадана, че има такова уникално съоръжение. Хареса ми и 24-часовият формат, т.е. часовникът е разделен на 24 часа, а не бях виждала такъв никъде. Хареса ми и факта, че са използвани арабски цифри, а не римски, защото арабските са по-близки до нас като съвременни поколения. Впечатлена съм и от точното измерване на времето. Аз лично съм стояла с телефона да сравнявам отчитането на времето. Изключително точен е – до минута, което е уникално за такъв часовник”, разказа за UniMedia художничката.

Цялостното оформление на часовника също е впечатлило Петя Мод: „Той представлява едно слънце, на което лъчите делят часовете, но има и две часови зони – лятна и зимна. Отмерва и дължината на светлата част на деня като продължителност. “Изобщо е изключително подробен и уникален като инженерно съоръжение.”, отбелязва Мод.

Всъщност тя го вижда за първи път преди три години, когато довежда сина си да кандидатства в Шуменския университет. „И все си мислех, че часовникът трябва да бъде малко по-забележим”, казва Мод. Тя се свързва с университета и проектът по възстановяването му започва.

В оригиналния си вид слънчевият часовник е бил боядисан с жълто и синьо. Петя Мод обаче оставя собствения си отпечатък и слага цветна мозайка, малко повече цветове и го прави малко по-атрактивен. При това без нищо да променя. „Каквато и боя да се сложи, то тя ще бъде измита с времето, а мозайката ще остане. Едно допълнително слънце съм направила около 12 часа, за да прави впечатление, да бъде малко по-видим.”

По нейни думи целта й е просто да го направи малко по-атрактивен, малко по-цветен. „И се надявам хората просто да го забелязват”, казва още Петя Мод.

Краят на проекта е зависим от метеорологичните условия, но до две седмици часовникът ще е напълно готов.

UniMedia

Close