Университетът

Приключения в Центъра по природни науки

Центърът по природни науки на Шуменския университет отваря врати за малки и големи. Вече станаха традиционни събитията Дни на отворените врати, когато деца учат на място невероятни факти от света на науката, благодарение на преподавателите по физика, химия и астрономия.
Поредният такъв ден бе организиран за ученици от III ОУ “Димитър Благоев” в Шумен. Те получиха незабравими уроци по физика, които бяха показани чрез много интересни и различни бълбукащи и цветни експерименти от доц. Нина Архангелова.
Доц. Сунай Ибрямов пък им разказа за Вселената и небесните тела. Всички деца успяха да видят и слънцето през специален телескоп, с който учените от Шуменския университет изследват Космоса.
За първи път Центърът посрещна и група от чужбина. Случайно минаваща група, посещаваща Шумен, се натъква на детската глъчка и смях, които идват от сградата на Шуменското плато, така учители от Германия, Чехия, Словакия и Италия се запознават с Центъра по природни науки на Шуменския университет.
Следващата голяма инициатива на Центъра е на 24 юни, когато честваме един необикновен летен празник – Еньовден. Самият ден съвпада с лятното слънцестоене. Поверието гласи, че в навечерието на Еньовден билките добиват по-голяма сила. Екипът на Центъра по природни науки кани всички – малки и големи – привечер на Еньовден от 18 часа на паркинга пред Астрономическата обсерватория в ПП “Шуменско плато, за да се включат в празника. Ще има викторини, игри и много интересни забавления за малки и големи.

UniMedia

Close