Университетът

НАЙ-ДОБРОТО ОТ 2019: Ni hao, Shumen University

В чии уроци репортажите на китайските медии за посещението на президента на България Румен Радев в Китай и срещата му с китайския му колега Си Дзинпин са част от обучението? И кой в Шумен може да ги разбере? Кой получава череши и лакомства след всеки верен отговор?  

Като всяка учебна година в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” се провежда Курс по китайски език и култура. Гост лектор и доброволец към Институт „Конфуций” тази година е 24 –годишната Сяо Ичи. Няколко пъти в седмицата младото момиче от Китай се среща с българи, желаещи да изучават екзотичния и далеч не лесен китайски език. Срещаме се с преподавателката по китайски за чужденци в горещата и задушна юлска събота в Шуменския университет, когато нейният ентусиазъм събира ученици от целия град, сред които, забележете, има и деца по на 10 години.

„Аз съм родом от Шанхай, прекрасен и космополитен град, но намирам Шумен и България също за прекрасни! Все още следвам в East China Normal University, който също се намира в Шанхай и в момента завършвам магистърската си степен в специалност Преподаване на китайски като чужд език и стажът ми в Шуменския университет е част от обучението ми. В Китай смятаме, че човек на 24 години вече не е толкова  млад, но е страхотна възраст за пътуване, защото все още не е обвързан със семейство и деца и може да експериментира с живота си, да пътува, започва своя разказ Сяо Ичи.

Спомняте ли си момента, в който решихте, че ще прекарате една академична година в България, за да преподавате?

Да! България е известна в Китай преди всичко с вкусното си кисело мляко и с прекрасните рози. Така че да дойда да преподавам тук бе мой избор. Търсейки повече информация в интернет за България, се натъкнах на интересни разкази за страната ви и реших, че е прекрасно място за живеене. Така предприех стъпката да дойда и да опитам един различен начин на живот в сравнение с този, който имах в Шанхай. И то не само заради киселото мляко и розите. България има хубава репутация в Китай и сред китайците и за това реших да дойда точно тук и да опитам „българския начин на живот”. Хората тук са загрижени за другите, приятелски настроени са към непознати, което не може да се каже за много страни по света. Което не мога да кажа дори и за някои страни, в които съм пътувала – основно в Азия. България е първата страна, част от ЕС, която посещавам и се влюбих в нея.

Китайската култура винаги е предизвиквала любопитство у западния човек. С какви очаквания кацнахте Вие за нас на летището в София?

Дойдох през ноември 2018 година. Веднага харесах хората, те са изключително приятелски настроени, което е прекрасно. Не очаквах и намирам за невероятен факта колко бързо усвояват китайския език. Мога да направя сравнение, защото в университета в Шанхай съм преподавала китайски на чужденци и мога смело да твърдя, че българите тук го учат много бързо, имат много въпроси, интересуват се от китайската култура и китайския език и от Азия като цяло. Това много ме радва. Моите ученици често ме канят да се включвам и в различни техни инициативи, канят ме по празници. Как да не съм щастлива тук!

А отбелязахте ли китайски празници с Вашите ученици?

О, да! Пролетният фестивал[1]! Това е най-големият празник в Китай, така че имах възможността да им представя празника, да ги запозная с традициите, да им разкажа какво правим китайците за нашата Нова година, как да се маскираме, каква е специфичната украса и разбира се – храната.

Младото момиче е влюбено в българската природа и в България.  Е, може да се помисли, че не е искрено, но не е така. Защото  е достатъчно да я погледнете в час с учениците й, за да се уверите, че казва истината.

Природата е много красива и много я харесвам, защото всеки път, когато изляза извън града небето ме поразява със своята красота. Тук то е много, много синьо. В Китай ние имаме твърде много небостъргачи и не можем да се насладим на такова прекрасно небе.

 А какво не харесва в България?

В началото ми беше малко странно, че животът тук е малко бавен, но свикнах и сега смятам, че е прекрасно. В Шанхай животът е по-бърз, по-натоварен. Ако живееш тук, имаш прекрасната възможност да се насладиш на живота. Имаш повече време за преживявания и пътешествия. В България навсякъде има интересни и красиви места за пътувания, докато в Китай като че ли са по-ограничени. Има разбира се места, където може да се пътешества, но големите градове са много и това ограничава докосването до природата. С група от преподаватели по китайски език посетих София, Банско, Варна, Пловдив и Велико Търново.

Facebook: Сяо Ичи

А плодните дръвчета в България!  Плодните дръвчета са прекрасни и толкова много! Аз бях искрено изненадана да видя толкова много по време на моите пътувания из страната. От друга страна понеже в Китай живеем толкова забързан и напрегнат начин на живот, градовете са изградени по-удобно за жителите, например имаме отлично изградено метро. Но мисля, че както всяка монета има две страни, Китай и България имат своите положителни и не толкова добри страни.

Как се чувствате в Шуменския университет? Със сигурност е по-малък от Вашия университет (бел. ред.- в момента Еast China Normal University има над 32 000 студенти).

Едва когато пристигнах тук установих, че университетът не е голям, но смятам, че това е прекрасно. Повечето от учениците ми са студенти в университета и са страхотни! Е, да ежедневно не се срещам с много хора тук. Докато в Шанхай лекциите са по едно и също време за всички специалности и на обяд в студентския стол е толкова пълно с хора, че няма къде игла да хвърлиш.

Кампусът на East China Normal University

Какво е общото и различното между българите и китайците?

Българите също като китайците уважават и много държат на семейството и семейните ценности. Но в България хората като че ли могат повече да се наслаждават на живота си, докато в Китай хората вечно бързат и са в колите си към поредната задача. Китайските студенти са вечно заети и много натоварени, моят курс тук е по желание и той минава много приятно и лесно. Оставам с едно приятно чувство след това.

В курса има дори деца!

Това са деца на мои курсисти, които учат наравно с възрастните. Смешното е, че понякога децата схващат и научават новите думи по-бързо и лесно от възрастните.

В края на месец юли 2019 година Сяо Ичи се връща обратно в Шанхай, за да завърши образованието си.

Вече съм малко тъжна, защото тук много ми хареса. И сега се разкъсвам между радостта, че се прибирам у дома и носталгията по България и българските ми приятели. Курсистите ми са приятели, имам много приятели и в общежитието, където живея. Те май по-скоро ме виждат като студентка, а не като преподавател. Ето, така ще завърши първото ми пътуване в Европа”, казва леко натъжена Сяо Ичи.

Все пак младото момиче идва от страната на Конфуций и по-добре е овладяла една от най-известните му мъдрости: Където и да отидете, отидете с цялото си сърце.

UniMedia

[1] бел.ред. – През 2019-та китайската Нова година или Пролетният фестивал (Чундзие) бе на 23 януари. Това е най-големият празник в Китай. Казват, че Пролетният фестивал има вече 4-хилядолетна история. Обичаите са най-различни, но общият елемент в тях е семейното събиране в навечерието на новата година.

 

Покажи още
Close