Университетът

Шуменски учени установиха присъствие на бобри в България

Шуменски учени съобщават за завръщане на популацията на бобрите на територията на България, откъдето животните се смятаха за изчезнали от около над 100 години. През месец май тази година в списание “Ecologia Balkanica” проф. Николай Начев съобщава за следи от бобри на територията на  Природен парк “Русенски Лом”. Публикацията идва в потвърждение на доклада д-р Николай Коджабашев от Лесотехническия университет и екипа му пред научна конференция през април в Шумен, където се представя информацията за завръщането на бобрите с кадри от фотокапан от защитена зона “Ломовете”. Според него става въпрос за евразийски бобри или Castor fiber Linnaeus. В екипа на д-р Коджабашев влизат още експерти на горското стопанство Бяла и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН.

Според публикацията на проф. Начев бобрите евразийският бобър е бил част от нея, но е изчезнал преди повече от 150 години. Наблюдаваните екземпляри от екипа на шуменския учен вероятно са двойка. За сега целта е мястото да се запази необезпокоявано, за да се задържи и потомство, а и животните да бъдат предпазени от бракониери. Макар и да не е застрашен в световен план, видът е рядък за Европа. Това се дължи на факта, че в миналото е ловуван заради кожата си и заради кастореума си. Това е ароматна масловидна секреция от жлезите бобрите, ползвана в парфюмерията, фармацията и нетрадиционната медицина.

Повече за научното откритие, защо е важно да се опази този вид и какво трябва да предприемат властите в тази насока – очаквайте разговор с проф. Николай Начев. 

Снимка: “Ecologia Balkanica”

Close