Университетът

Студенти с инициативи за юбилея на Алма матер

Студенти на Шуменския университет посвещават свои инициативи на 50-годишнината на Алма Матер. Всичко започва с идеята на Ангел Андонов, студент в Шуменския университет. Той е завършил магистърска програма Музикална педагогика, а в момента е в магистърска програма „Управление на образованието”. ”Свързан съм както с Музикалната педагогика, така и с университета като цяло. Инициирах този концерт, тъй като аз също пиша музика и прецених, че би било хубаво да я представя на широката публика. Идеята се разрасна, пратихме предложение към университета, а покрай концерта ние решихме да направим още събития”.

Под „ние” Андонов има предвид баща си Тодор Андонов и сестра си Валя Андонова – също възпитаници (настоящи и бивши) на Шуменския университет.

Така се оформя цяла серия от събития на семейство Андонови. В четвъртък (17 юни) от 17.30 часа в Регионалната библиотека “Ст. Чилингиров” ще бъде представена книгата “Магията на смядовския фолклор” на Тодор Андонов.

„Моят баща е писател и наскоро завърши Музикална педагогика, а дипломната му работа е свързана с музикалния фолклор”, каза още Ангел. Книгата ще бъде представена от доц. Тодорка Малчева.

„Решихме да предложим на публиката и една изложба, която ще я направи сестра ми – Валя Андонова”. Тя е фотограф и възпитаник на Шуменския университет. Зрителите на изложбата ще могат да видят Шумен и Североизтока по различен начин. През погледа на Валя. “Голяма част от тези снимки се родиха, когато с мой приятел предприехме серия от пътувания за удоволствие… в нашия регион има много красиви места за снимане. Просто трябва да ги търсят.”, каза в интервю за UniMedia Валя.

Изложбата ще бъде открита тази събота 19 юни в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” от 15 часа. Цялото интервю с Валя Андонова за изложбата й можете да видите тук.

“Класично и Романтично” е концерт, посветен на преподавателите от Шуменския университет, както и на всички, които по един или друг начин са свързани с нашия университет”, уточни Андонов .

В него ще вземат участие две деца, които са ученици на преподаватели от музикалната катедра –  Йордан Ценов и Симеон Божилов, както и Евридика Вълчева. Смесеният хор „Проф. Венета Вичева“ с диригент д-р Христо Атанасов и корепетитор Жанета Кацарова ще открият концерта. Д-р Атанасов също е възпитаник на университета.

“Концертът, който ще представим, преплита минало и настояще. В него ще прозвучат творби, както на големите български творци – Панчо Владигеров, Андрей Стоянов, Анастас Стоянов и Димитър Ненов, така и от автори на нашето съвремие – акад. Николай Стойков, проф. д-р Ромео Смилков и мои”, уточни Андонов.

Гост-солист на “Класично и Романтично” ще бъде проф. д-р Ромео Смилков. “Той е един от най-големите пианисти в България и е чест Шумен да посрещне такова име”, каза още Ангел Андонов.

Концертът се организира съвместно с ЦПЛР – ОДК ” Анастас Стоянов “.

Всички желаещи да се потопят в звуците на едни от най-романтичните български произведения са поканени на 18 юни (петък) от 18:00 в зала „Проф. Венета Вичева“. Входът е свободен.

UniMedia

Close