Университетът

Проф. Валери Чакалов представя България на престижен форум

Известни артисти от Китай, Румъния, Словакия, Полша, Унгария, България и други страни от Централна и Източна Европа си дадоха среща на Арт фестивала „От Изток на Изток“ в Културен център Ningbo Beilun (Китай), създавайки международен културен празник на Изтока и Запада.

„От Изток на Изток“, като тема на Арт фестивала, е замислена от българския художник Асадур Маркаров, куратор на изложбата. Заглавието подчертава, че мостът от Изтока до Централна и Източна Европа за обмен и комуникация трябва да бъде изграден заедно от енергията на културата и изкуството.

Кураторът на изложбата и зам.-директорът на China Port Museum Vice Director Chen Weili

В селекцията са включени графични произведения на художници от Унгария, Полша, България, Словакия, Словения, Чехия, Румъния, Сърбия, Хърватия и Северна Македония. В този престижен форум България бе представена от проф. Валери Чакалов, ръководител на катедра „Визуални изкуства, теория и методика“.

За третата част на плаката е използван именно детайл от негова графика с название: “Запис на състоянието” –  техника колаграфия от 2016 година.

Това далеч не е първото явяване на проф. Валери Чакалов в подобни форуми в Китай. Той е участвал във второто издание на най-значимия художествен форум в Китай – Биенале за съвременно изкуство, Пекин. Куратор от българска страна тогава е Аделина Филева, директор на Софийска градска галерия.

Вече има предложения изложбата „От Изток на Изток“ да продължи своето представяне в други центрове за съвременно изкуство в Китай през тази година.

Снимки: Личен архив  – проф. Валери Чакалов

Close