Университетът

Доц. Пламен Дойнов: В ерата на социалните медии в Шумен се реабилитира живото общуване между авторите

Предлагаме Ви серия от блиц интервюта с журито на четиридесет и второто издание на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“, в състав доц. Пламен Дойнов д.н., Петър Чухов и Антоний Димов.

Доц. Пламен Дойнов:

UniMedia: Как оценявате мястото на конкурса в литературния и културния живот на страната?

Доц. Пламен Дойнов: Няма съмнение, че конкурсът в Шумен е най-продължително провежданият не само студентски, но и младежки литературен конкурс в страната. За разлика от много други подобни форуми, той има солидна история. В него през годините са участвали и са печелили награди автори, които по-късно стават емблематични имена за българската поезия, проза и критика. По-важното е обаче, че и днес конкурсът не просто оцелява, но и се развива, за да бъде най-авторитетният литературен конкурс за младата академична общност в България. От него продължават да тръгват нови автори – с награди, с първи книги, но и с много литературни приятелства.

UniMedia: Имат ли бъдеще подобни литературни конкурси?

Доц. Пламен Дойнов: За всяко бъдеще е необходима нечия човешка воля. В този случай става дума за воля и усилия на конкретни хора, които работят за съществуването на конкурса. Днес това са студенти и неколцина преподаватели от Шуменския университет. Разбира се, към тях трябва да прибавим всички студенти от страната, които биха искали да се срещат в Шумен и да представят текстовете си. Има ли ги? Очевидно, да. Докато има пишещи студенти, ще съществува и техният конкурс. Защото волята на студентите и преподавателите от Шуменския университет я виждам с очите си и зная, че каквото зависи от тях, ще го сторят. Бих искал обаче да видя по-голям интерес към конкурса от страна на шуменската гражданска и литературна общност.

UniMediaКак оценявате изискването участниците лично да присъстват на форума?

Доц. Пламен Дойнов: Тъкмо личното присъствие на участниците превръща конкурса в Шумен в уникално събитие. Забележете, не става дума да дойдат само наградените автори, както се прави обичайно, а да се включи лично всеки участник. Така конкурсът се превръща във фестивал, дава възможност за множество съпътстващи акции – четения, премиери на книги, пърформанси, дискусии, поетически пленери, ателиета по творческо писане и т.н. Студентите се учат на литература в най-буквалния смисъл на думата. А може би най-същественото е, че така днес, когато почти всичко тече през посредничеството на интернет и социалните медии, в Шумен се реабилитира живото общуване между авторите. И младата литература може да се състои като среща и спектакъл на живо.

Автор: Десислава Веселинова,  II курс, Връзки с обществеността

Close