Университетът

Да изкачиш Мусала в името на университета

Посланието “50 години заедно пишем историята”, под което минава юбилейната година от създаването на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, прозвуча и от най-високия връх в България. Преподаватели, студенти и служители от университета изкачиха заветните 2925 м.н.в., а походът им е част от юбилейната програма, с която се чества обособяването на Шуменския университет като самостоятелно висше учебно заведение.

В началото на август групата, ръководена от зам.-ректора проф. д-р Чавдар Сотиров, посети  Централната планинска школа (ЦПШ) „Христо Проданов“, където проф. дпн Малчо Малчев изнесе беседа на тема: Българският алпинизъм и приносът на алпинисти от ШУ за него. Част от групата изкачи връх Мальовица – 2729 м.н.в., а всички разгледаха Историческия музей в Самоков и двореца „Царска Бистрица“. Проведена бе среща с екипа на Базовата екологична обсерватория към Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН.

Изкачването на най-високия връх в България (а и на Балканите) не е случайно избрана инициатива за празника на университета. Когато се достигне върха след дълъг и уморителен преход, гледката дава усещане за истинска свобода, а чувството на удовлетвореност е неизмеримо – каквото е на усещането на акта на образование и духовно извисяване. Съществува мит, че ако времето е слънчево и безоблачно, от Мусала може да се види дори и Бяло море. Това обаче е измислица – формата на Земята не позволява да наблюдавате толкова далечни обекти. Образованието обаче дава безбрежни хоризонти. И така вече половин век, в който заедно пишем историята.

Източник: Shu.bg

 

Close