Университетът

Шуменският университет отбелязва патронния си празник

„Да послушаме и да се удивим на милостта и човеколюбието Божие

Той заради нас се преклони и слезе от небесата,

за да се изчистят нашите души от грехове …

… Затова ни е сътворил, за да създаваме добро,

а не лукавство и не завист – създадени сме, за да вършим добри дела …”.

С този благослов от „Учителното евангелие” на епископ Константин Преславски започна патронният празник, който Шуменският университет чества днес в деня на Светите равноапостоли Константин и Елена. 

С почетното звание Златна значка бе удостоена проф. д.ф.н. Ивелина Савова за значителни приноси за развитието на Университета.

Тя благодари на академичната общност и изрази гордостта си, че 46 години от живота й са посветени на Шуменския университет. “Макар да имах привлекателни възможности да го напусна, благодаря на някои ще го нарекат карма, други ангел-хранител, но вътрешно винаги съм знаела, че това е моето място, правилното поприще”, каза в речта си при връчването на почетното звание проф. Савова.

Проф. Савова е възпитаничка на Шуменския университет, носител на много награди, уважаван учен лингвист, търсен лектор в национални и чужди университети, ръководител, рецензент и научен редактор на научни трудове. Тя ръководи катедрата по български език в периодите 1998-2004 и 2008-2012 година. Същевременно е и успешен декан два мандата на Факултета по хуманитарни науки.

Ректорът на Шуменския университет проф. д.и.н. Георги Колев връчи и годишните награди.

В категорията „Научни постижения за преподаватели“ бе отличен доц. д-р Красимир Митков Кордов, преподавател в Катедрата по компютърна информатика на Факултета по математика и информатика.

Доц. Кордов е носител на сертификат за отлично представяне за наградата Джон Атанасов на Президента на Република България, която се връчва на изявили се млади български изследователи в областта на компютърните науки в световен мащаб.

Донка Аргирова получи наградата в категория „Научни постижения за студенти“. Тя е студентка в специалност Педагогика на обучението по математика и информатика, трети курс. Печелила е в две поредни години първото място в турнира Купата на Декана по математика, както и първото място в турнира ШУСТЕГ през 2018 г. Бронзов медалист от Националната студентска олимпиада по математика 2018 г. 

Ректорът награди и студентите-медалисти на Националната универсиада на Асоциация Университетски спорт „Академик“.

Грамоти и парични награди за състезателите по кик бокс:

 Иван Георгиев Иванов, който спечели два златни медала

Сава Георгиев Карастоянов – два бронзови медала

Ани Пенчева Тотева – един сребърен и един бронзов медал.

Грамота и парични награди получиха отборите по баскетбол и волейбол, завоювали сребърните медали, както и отборът по тенис на маса мъже, който се завърна от Универсиадата с бронзовите медали. Бе отличен и отборът по лека атлетика, заел третото място отборно жени, третото място в група бягания жени и трето място в спринт жени. Ректорът връчи грамота и за ръководителя на отбора по футбол-мъже – старши преподавател д-р Крум Стойчев, които достигнаха до четвърт финалите.

А Българско национално радио – Радио Шумен получи специална награда за езиковата рубрика, която реализира с преподавателите от Факултета по хуманитарни науки.  

Покажи още
Close