Университетът

Доц. Красимир Кордов с президентско отличие „Джон Атанасов“

Доц. д-р Красимир Кордов, преподавател във Факултета по математика и информатика на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, е носител на отличие Грамота “Награда Джон Атанасов” за много високи постижения в областта на информационните и компютърните технологии. Държавният глава Румен Радев приветства снощи на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 лауреатите в ежегодната президентска инициатива.

„Това е реално основание за гордост и за надежда, че където и да работят – в институтите, научни центрове и звена, тези млади хора го правят с мисъл за България и са готови да инвестират тук плодовете на своя труд”, подчерта държавният глава.

И допълни: “Обръщаме внимание и на хората, които работят тясно с университети, с училища, със студенти и ученици и за това тази година има и отличен представител, който работи в български ВУЗ, но е пример със своите многобройни публикации и цитирания в международни издания”.

Доц. Кордов е доктор по информатика и доцент в Шуменски университет. Основните му научни интереси са в областта на компютърната сигурност и са свързани със защитата на информация чрез изграждането на криптографски алгоритми, в резултат на които са реализирани научни разработки, които са основа на публикации в редица международни списания, по-голямата част от които са с импакт ранг или импакт фактор.

Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България се връчва от 2003 г. на изявили се млади български изследователи в областта на компютърните науки, в световен мащаб. Тя носи името на известния учен от български произход – Джон Атанасов, създал първия цифров електронен компютър – АBC. Сред лауреатите на наградата са настоящи ръководители на развойни звена на водещи изследователски институти и глобални частни компании в сферите на компютърната лингвистика, роботиката и криптологията.

На снимката: д-р Бисерка Йовчева, член на журито, доц. Красимир Кордов и ректорът на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” проф. д.и.н. Георги Колев

 Доц. д-р Красимир Кордов е първият лауреат на Шуменския университет от основаването на отличието.

Президентските отличия „Джон Атанасов“ за 2018 година

За мен е удоволствие да наградя с президентските отличия „Джон Атанасов“ млади български учени за върхови постижения и приложни разработки в областта на компютърните науки. Техните значими успехи в България или по света, много от тях подкрепени с патенти, са доказателство за огромния ни потенциал като нация. Това е реално основание за гордост и за надежда, че където и да работят – в институтите, научни центрове и звена, тези млади хора го правят с мисъл за България и са готови да инвестират тук плодовете на своя труд.

Публикувахте от Румен Радев в Четвъртък, 4 октомври 2018 г.

Покажи още
Close