БългарияУниверситетът

Какво да прочетем това лято?

Един закъснял летен списък за големи с най-обещаващата нова българска литература на пазара, който да ни спаси от жегата и от скуката

Всички помним умопомрачително дългите списъци с препоръчителна литература, които ни бяха връчвани в края на всяка учебна година, сякаш с едничката цел да развалят безгрижните ни приключения. И макар по правило всички ученици да се оплакват и да избягват този прокълнат списък, рано или късно се стига до момента, в който няма останали приятели в града, а до почивката на морето има още цял месец… Скуката така те наляга, че с неохота отваряш сборника с разкази на Йордан Йовков. И както не ти се четеше, така изведнъж книгата е преполовена за два дни, а ти не можеш да спреш да разлистваш.

За възрастните обаче… никой не съставя летни списъци с книги за четене. И това без съмнение е един от най-разочароващите аспекти на зрелостта. Поне за мен.
Макар да не мога да се оплача от липса на неща за правене като цяло, откакто завърших, всяко лято минавам през период, в който пилея поне по 4 часа на ден в нищоправене. И всеки път си мисля колко по-лесно щеше да бъде, ако имаше някой, който да ми каже “Върви прочети това!“. Та, тази статия е за всички, които се чувстват по подобен начин. За всички, които са си починали достатъчно, напразнували са се, напътували са се, и на този етап им е виновно и неудобно да губят повече време в безцелен релакс. За всички, които очите ги сърбят да прочетат нещо ново, но понеже има толкова неща на пазара, не знаят от къде да започнат. Аз ще започна за вас.

Това е списък с няколко високо оценени, много харесвани, много продавани, различни и (сравнително) нови БЪЛГАРСКИ книги, които вероятно не сте чели все още, и които определено си струват прочита според водещите издателства у нас.

 • 158 УДАРА В МИНУТА на Димитър Калабуров. История за ускорения пулс, стъпките по облаците и морските вълни в корема. За разговорите до пет сутринта, които засищат всички сетива на изникващите от изневиделица летни гръмотевични бури, помитащи всичко по пътя си. И най-вече за онези моменти на съвършенство, когато човек не би променил дори една молекула около себе си.

 • ¾ ЛЮБОВ на Георги Господинов, Димана Йорданова, Димитър Кенаров, Иван Ланджев, Лилия Йовнова, Надежда Радулова, Петър Чухов и Рене Карабаш. Всяко четвърто произведение в тази стихосбирка не е любовно. То показва болката, страданието и унижението, през което преминават тези жени.

 • А МОЖЕХМЕ ДА БЪДЕМ… на Иво Христов. Книга за любовта, която отприщва пороя на мощни и неподозирани страсти, емоции и действия. На въпроси без отговори, на съмнения и просветления, на залитания и стабилност, на яростно отхвърляне и безрезервно приемане, на началото и края. И на неземното усещане, когато сте двама! Писателят цял живот бори болест, поразяваща с туморни образования мозъчните нерви в централния и гръбначния мозък. Тази болест открадва детството на Иво, разбива мечтите му, но го дарява с нещо безценно – дарбата да пише. И това е неговият роман.

 • КОТКАТА НА СОКРАТ на Венцеслав Константинов. Книгата предлага на любознателния читател 1000 духовни предизвикателства от един истински майстор на афоризма и мъдролюбието. Какво са познанието и заблудата, характерът и личността, любовта и омразата, литературата и изкуството, Животът и Смъртта? В тази книга, изтръгната от подмолите на мисълта, ще намерите избистрени отговори… и някои неразрешими въпроси.

 • КОНТРОЛ на Райна Маркова. Тази книга говори за случващото се в България така, както никой още не го е правил. На пръв поглед това звучи леко скучно, защото, казват, напоследък всичко важно е скучно… Но повярвайте, не е така – под неизброимите нюанси административно сиво се крие неописуемата перверзия на съвременния живот.

 • МЕЖДУНАРОДНАЯ. ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ В СССР на Братя Григорови. Това е един завладяващ разказ за изключителната история на българския студент Михаел Агов, изправен пред предизвикателството да продаде душата си и да стане доносник или да опази достойнството си, тръгвайки по нов път към един нов свят.

 • ПОПРАВИТЕЛЕН ЗА РОДИТЕЛИ на Мадлен Алгафари. Няма безгрешен родител! Но никой не бърка нарочно. Кои са верните и кои неверните представи за възпитанието? Как се променя отношението към децата през епохите? Защо е удължено детството днес? Възможно ли е поправянето на грешките на по-късен етап и защо? Как да ги коригираме?

 • ЖИВОТ В СКАЛИТЕ на Мария Лалева. Драматичната история на ръба между философията и притчата провокира читателя да си задава въпроси, да открива своите лични отговори и да изживее цяла палитра от човешки емоции – от сълзи до смях, от страдание и усещане за загуба до тържество на красотата, любовта и истината.

 • ДОСТАТЪЧНО ДЪЛГО на Петър Чухов. “Колко трябва да е дълга една фантазия? И в какъв жанр се вмества най-добре? В новата си книга Петър Чухов дава различни отговори. Тук има съвсем кратки винетки; има стихотворения в проза; има остроумни и абсурдистки истории; има „пиесказ“ и „разказеса“; тук е и един от най-дългите текстове на този автор, наречен „Лисица и лилав телефон“, който заслужава специално внимание.

 • ЧЕРНОБИЛСКА МОЛИТВА на Светлана Алексиевич. Разказ за местата, на които ябълките и люлякът цъфтят, но не ухаят. Книгата съдържа изстрадана истина, поднесена без недомлъвки. Трудна книга, и страшна, защото засяга не само миналото, а и бъдещето.

 • ТАЙНИ И ЗАГАДКИ НА „ТИХИЯ ФРОНТ“. ЖИВОТЪТ НА ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ РАЗУЗНАВАЧИ на Венелин Митев. Героите на тази книга – известни български разузнавачи и контраразузнавачи – имат висока степен на емоционална интелигентност, ценят работата в екип, винаги спазват закона и не страдат от липса на морал. Много страници са посветени и на топченгетата на Царска България, сред които особено се откроява митичният Никола Гешев, както и на трима от разкритите в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век шпиони, работили срещу България.

 • ТИМУР И НЕГОВИТЕ КОМАНДОСИ на Вилислав Георгиев. Сборник с разкази и фейлетони, публикувани във вестник „Сега“, които жонглират блестящо с политически, национални и социокултурни стереотипи, осветявайки тяхната устойчивост и значението им за различни обществени групи.

 • КАТАФАЛКА, ДВА НОСОРОГА на Петър Крумов. Това е роман – екзистенциално пътешествие, мрачен и ироничен разказ за онзи сюблимен момент, когато в добре подредения ни живот изникват въпросите: Прокудени ли сме от света, който сами сме устроили за себе си? Съществува ли изход от непрогледната нощ, в която попадаме?

 • НА ЮГ ОТ РАЗУМА на Изабела Шопова. В ледената пустош на Южния континент хората намират себе си, Бог, отговори на научните си дилеми и спорове. И на най-стария въпрос на света: „Кой съм аз?“. Тук строят човешка цивилизация от нов тип – безпарична, аполитична, без армия, базирана на взаимопомощ и сътрудничество, цивилизация, чието влияние върху другите човешки култури и общности се увеличава експоненциално с всяка изминала година.

 • ЧУДОМИР. СЪБРАНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ – ТОМ 5 (ДНЕВНИЦИ) на Чудомир. „… Преходен период, ще се помъчим малко, ще потърпим лишения.“ Откак съм се родил, периодът е все „преходен“ и все трудности преодоляваме. В началото, от буржоазен строй към социализъм, след това от социализъм към комунизъм – хай, да му се не видят преходните периоди макар, кога се не свършиха! Аз съм вече в „преходния период“ между живота и смъртта и няма да се оправят работите.“- 4 януари 1953 г., Чудомир

 • КРЪВ ОТ КЪРТИЦА на Здравка Евтимова. Сборник с творби, които внушават усещане за цялостност на човешкия характер или за същността на дадено обществено явление, поставящи на дневен ред сложни общочовешки проблеми. В същото време „вечните теми“ в литературата са обгърнати с българска атмосфера и колорит.

 • ЦЕНАТА НА ЗЛАТОТО. ЗАВРЪЩАНЕ. ДОСИЕТАТА на Генчо Стоев. “С появата си “Цената на златото” има триумфален успех. Тя е една от най-значимите исторически книги в българската литература”. – проф. Светлозар Игов

 • НИЕ СМЕ ЖИВОТНИТЕ на Делян Момчилов. Книгата ще ви даде осем причини да започнете да гледате на животните с нови очи, и ще ви покаже, че животните имат огромни души, освен това са много чувствителни, състрадателни и изпитват любов. Каквато и да е вашата възраст, ще помните дълго тази книга. Делян е един от най-вълнуващите млади писатели в България в момента. – Светослав Иванов, водещ на „120 минути“

 • ГРЪЦКО КАФЕ на Катерина Хапсали. Това е разказ за Балканите, за ГРАНИЦИТЕ на Балканите – парадоксално свързващи и разделящи. Тях историята немилостиво изпитва, завихряйки в странно безредие разпокъсани човешки животи, национални комплекси, архетипи, разтърсващи страсти на устояващи мъже и жени, горди жестове, сдобиващи се с ценност чрез белезите от раните… Но преди всичко това е разказ за границите в самите нас

 • БАЛКАНСКА РАПСОДИЯ на Мария Касимова-Моасе. Балканският полуостров през първите десетилетия на миналия век – съдбите на героите се срещат в свят, изпълнен с религиозни табута, суеверия и вкаменени морални норми, между бежанските пътища на Албания, неукрепналата все още България и модерна Турция на Кемал Ататюрк. Едновременно с този драматичен сюжет, пронизан от болка, но осветен от свободата да обичаш и да бъдеш обичан, една съвременна жена води вътрешен диалог с предците си, за да си обясни емоционалните, етичните и личностните решения на онези, чиято кръв тече във вените й.

 • НЕЗНАЙНИТЕ ОБРАЗИ ХОРСКИ на Соня Тодорова. Разказите в този сборник водят читателя през реалността на всекидневието, но играят хитра игра с очакванията му: стъпили на земята и зазидани в делника, те изненадващо се оказват задвижени от едно стъписващо фантастично, което не се поддава на автоматизми, подрива кулминации и отмества смислови хоризонти.

 • ТРАВМАТУРГИЯ на Цветан Марангозов. „Миналото – ребус от произволни тълкувания. Ще му се да бъде веднъж това, което никога не е бил – без разум и спирачки, без респект пред крайпътните знаци, но се страхувал от това, което не познавал. Най-вече се страхувал от това, което познавал. Солидарността на хамелеоните е от старо желязо. Късно го разбрал, а нали по-добре никога, отколкото късно…“

Бележка от автора: Държах списъкът да бъде изцяло съставен от българска литература, защото сега, повече от всякога, се пишат и публикуват стойностни книги на родни автори и на роден език, и смятам, че трябва да им бъде обърнато повече внимание. Освен това се постарах да включа повече нови и млади автори, както и добро количество жени. Опитах да ги подбра така, че всеки да може да си хареса поне едно заглавие, но ако някой не успее да си избере нищо… c’est la vie. Важното за мен е да бъде обърнато внимание на труда, който е положен, защото може би не всяка една от книгите в този списък е шедьовър, който променя животи, но във всяка една е заложена идея и има потенциал. И това е повече от достатъчно, когато навън е страшна жега, а на вас ви се прелиства нещо. Та така. Приятно четене.

Автор: Ивана Славчева, III курс, Журналистика

Покажи още
Close