Университетът

Академичният дух се вля във Free Spirit Run Giurgiu – Ruse

Представители на Шуменския университет се включиха в едно уникално и неповторимо спортно събитие, което събра участници от няколко страни, стартира в една държава, финишира в друга и предизвика много емоции. Международният шосеен пробег „Бягане на свободния дух Гюргево – Русе“ (Free Spirit Run Giurgiu – Ruse), който се проведе на 25 септември, събра любители и професионалисти от България, Румъния, Хърватска, Сърбия, Ирландия, Италия, Великобритания, Франция, Германия и Турция.

„За мен беше удоволствие да водя групата представители на Шуменския университет, която се състоеше както от преподаватели, така и от студенти и докторанти, които да участват с академичния дух на Шуменския университет в това спортно събитие“, заяви за UniMedia проф. Сотиров. Голямата любов към спорта, упоритостта и колективния труд на всички представители на ШУ им дават увереност да мерят сили с професионалните спортисти и успяват успешно да пробягат цялото разстояние от 15 км., като финишират с добро време в Русе. Шуменският е единственият университет, който участва с обособен отбор в престижното състезание.

„Смятам, че участвайки в такива събития, не само популяризираме спорта, но и даваме прекрасен пример на нашите студенти да се движат и да водят по-здравословен начин на живот. Емоцията от подобни състезания е много приятна, но когато участието е отборно, когато представяш Шуменския университет, тогава е още по-силна и неповторима.“, заяви за UniMedia Мирена Павлова, участничка в отбора. В него влизат още гл. ас. д-р Камен Андонов, Павел Павлов – докторант и Христина Келисакиева- Колева – студент.

Всъщност стартът на 15-километровото трасе е в центъра на град Гюргево, Румъния, а финалът – в Русе. И точно преди началото отборът ни се натъква и на двама възпитаници на Шуменския университет – Анелия Стаменова и маратонецът Шабан Мустафа. Неуморимият маратонец се класира първи в категорията си (Мъже 40 – 49 години).

Шабан Мустафа е емблема на България за планинското бягане. Той е завършил Педагогика на обучението по физическо възпитание в Шуменския университет и не спира да трупа успех след успех в спорта.

Една от най-големите му победи, извоювани тази година, е сребърен медал в престижния маратон в Цермат, Швейцария. Там 43-годишният спортист  финишира с време 3:06:55. Малко преди това многократният победител и рекордьор в планинското бягане отново взе първо място, в маратон в Лихтенщайн,  на LGT Alpin Marathon, с време 3:04:05.

Преобладаващо равното трасе на „Бягане на свободния дух Гюргево – Русе“  не затруднява Мустафа. Маршрутът преминава през основните забележителности на двата дунавски града. Преминаването на границата е без спиране, по уникалния мост на приятелството, свързващ двата бряга.

Победител в „Бягане на свободния дух Гюргево – Русе“ е световноизвестният български лекоатлет, параолимпиец, състезател в дисциплините бягане на 800 метра и бягане на 1500 метра Християн Стоянов.

UniMedia

Покажи още
Close