Университетът

WWF Panda Labs – програмата за младежки иновации

WWF България създаде нов отдел „Образование, иновации и младежка ангажираност“ през изминалата година. Целта му е обучение на младежи, застъпници за опазването на дивата природа и за справяне с климатичните промени.

Част от тази дейност е стартиращата най-новата младежка програма на WWF Panda Labs („панда“ – от символа на WWF и „лабс“ – от лаборатории). Тя е глобална иновационна програма и платформа за решаване на спешни проблеми в света. При това в сътрудничество с влиятелни партньори.
Panda Labs е насочена към младежи между 15 и 25 години. Те ще работят в отбори и ще се включат в хакатони за генериране на решения и идеи. В хода на работата си ще бъдат подкрепени и предизвикани за новаторски предложения от представители на бизнеса, науката и неправителствения сектор. Темите са: бъдещето на отпадъцитебъдещето на храната и бъдещето на мобилността.

Само през първата година предстои участниците ще бъдат около 240.

Първият хакатон ще се проведе онлайн на 19-21 февруари 2021 г., а следващите (ако условията го позволяват) трябва да се проведат на живо в София и в Русе.

Участниците в Panda Labs ще преминат през обучения, чрез които да формират бъдещия си професионален профил. Те ще упражняват STEM-умения за бъдещето (подходът STEM – Science, Technology, Engineering, Math / технология, инженерство, математика) и ще развиват ценни социални умения като работа в екип, представяне и застъпване на идеите си.

Отборите с най-добрите идеи ще участват в следващия етап от събития – мастъркласове. Става въпрос за интензивни събития, в които в рамките на една седмица участниците ще учат и работят в модерни лабораторни условия рамо до рамо с професионалисти от различни сфери на бизнеса, научни експерти и с представители на вече стъпили успешно на пазара стартиращи компании.

Отборите с най-приложимите решения ще получат подкрепата на WWF България и на Фондация „Америка за България“  за създаването на свой собствен старт-ъп с първоначално финансиране за иновативната си идея.

Ще има и възможност за практически стаж в някои от компаниите, които ще се включат в програмата.

Платформата за кандидатстване за първия хакатон „Бъдещето на отпадъците“ ще бъде  отворена през целия месец януари.

WWF България стартира програмата за първа година с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Повече информация и възможност за регистрация може да бъде намерена на: https://www.wwf.bg/what_we_do/youth_engagement/panda_labs/.

Източник: https://wwf.panda.org/projects/panda_labs/

Покажи още
Close