Светът

Google ще плаща за новини във Франция

Google и френското обединение за медиите се споразумяха как търсачката да плаща на издателите на новини за онлайн съдържание. Това е първото по рода си споразумение в Европа, предшествано от години на опити на Google да бъде накарана да плаща, защото показва откъси от журналистическо съдържание.

Собственикът на Google – “Алфабет” (Alphabet), и Alliance de la presse d’information générale (APIG) изтъкват в изявление, че споразумението конкретизира критерии като дневния обем на публикациите, месечния интернет трафик и “принос към политическата и обща информация”.

До този момент от Google са подписали лицензионни споразумения само с няколко издания във Франция, включително влиятелните национални ежедневници Le Monde и Le Figaro.

Сделката е сключена след месеци на преговори между американския технологичен гигант, френски издатели и новинарски агенции за това как да бъдат прилагани обновените правила на Европейския съюз за авторското право. Те позволяват на издателите да изискват такса от онлайн платформи, които показват откъси от техните новини.

Източник: Dnevnik

Снимка: Unsplash.com

Покажи още
Close