Светът

ENLIGHT обединява университети

“Опитът на европейските университетски алианси е много важен за реализиране на програмата за трансформиране на висшето образование”, това заяви при онллайн събитието, посветено на официалния старт на университетския алианс #ENLIGHT, българският еврокомисар Мария Габриел. Алиансът включва 9 висши учебни заведения от Белгия, Франция, Испания, Словакия, Ирландия, Германия, Нидерландия, Естония и Швеция.

“Необходимо е да се стремим към премахване на всички пречки пред по-задълбоченото трансгранично сътрудничество между университетите. Също толкова важно е взаимодействието с бизнеса и гражданското общество. Цифровите аспекти на трансформиране на висшето образование заслужават специално внимание, включително въпроси като висококачествено онлайн учебно съдържание, оперативна съвместимост или стандарти за достъпност”, пише във Facebook профила си Габриел.

По думите й Европейският център за цифрово образование, който ще се създаде с мрежа от консултантски центрове в държавите членки, ще предостави възможности за междусекторен и трансграничен обмен, като ангажира образователните институции с бизнеса и местните общности. “Не можем да се справим сами с предизвикателствата, пред които сме изправени. Продължаваме да работим заедно, с подкрепата и на държавите членки за създаване на интегрирана екосистема на висшето образование”, каза още Мария Габриел.

Източник: Facebook – Mariya Gabriel

Покажи още
Close