Университетът

Да избереш и правилната специалност, и правилния университет

Вече четири години и за момент не съжалих, че се преместих от Варна в Шумен. Много често хората възкликват: „Защо напусна Варна, той е голям град? Ти добре ли си?“ Защо напуснах третия по-големина град, морската столица на България и се преместих в десетия град? Отговорът е съвсем прост – исках разнообразие, спокойствие.

Преди четири години започнах да уча „Икономика” в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Две години изучавах тази специалност, но осъзнах, че има нещо друго, което ме влече много повече от инфлация, икономически растеж, фискална политика, безработица…

И така през 2017 година записах специалност „Връзки с обществеността” и това беше началото на едно страхотно приключение, което продължава и в момента. Открих много добри приятели сред колегите си, а преподавателите ми са хора, които винаги са готови да помогнат на студентите.

Какво ми дава Шуменският университет? Той ми дава сцена за изява. Имаме Медиен център, в който студентите от моята специалност и тези от Журналистика и Българистика и медии могат да публикуват своите интервюта, репортажи и новини. Направих две практики в Медийния център на университета, но май те не ми бяха достатъчни, защото дори когато не бях на практика посещавах центъра и си търсех материали или теми, върху които да пиша.

В университета се организират много и различни конкурси. Един от тях е Националният студентски литературен конкурс „Боян Пенев“, който между другото е и най-старият студентски литературен конкурс в България. Имах възможността да участвам в организацията на 41-то и 42-то издание на форума. Това беше едно страхотно преживяване по време, на което се запознах с хора, които могат да те пренесат в различни светове, докато четеш творбите им. Нямам търпение отново да дойде май месец. Тези от вас, които желаят да видят, колко талантливи млади писатели има в България, могат да го направят в навечерието на Епископ-Константиновите дни в Шуменския университет, когато се организира конкурсът.

Накратко – университетът ми дава много повече от стандартното образование. И много повече от това, което очаквах в началото, когато се записах.

Автор: Десислава Веселинова, III курс, Връзки с обществеността

Close