Университетът

Информационни Дни на Еразъм в университета

И тази година Шуменският университет се включи в Дните на Еразъм, които обединяват университети в цяла Европа и подчертават ползите от участието в програмата. Дните се организират ежегодно, обикновено в средата на октомври, а университетите са домакини на различни дейности като информационни щандове и презентации на възпитаници на Еразъм. През 2024 година събитието минава под мотото “6 дни, за да накараме Европа да заблести”, а за студентите в Шуменския университет Дните на Еразъм предлагат поглед към уникалните преживявания и безбройните възможности, които идват с обучението или стажа в чужбина. В рамките на два дни се проведоха събития, даващи информация  от първа ръка за възможностите за учене и стаж европейски университети и страни, осъществени благодарение на Еразъм+.

Административният Eразъм+ координатор на университета Гергана Николова и директорът на Центъра за международно сътрудничество д-р Валерия Иванова подробно запознаха присъстващите с възможностите и начините за кандидатстване по различните направления, които предлага Еразъм+ на шуменските студенти, докторанти и преподаватели. Цялата необходима информация може да бъде намерена тук.

Програмата Еразъм+, инициирана от Европейския съюз, трансформира живота на младите хора от 1987 г. насам, предоставяйки на студентите възможност да прекарат време в чужбина, за да подобрят своите академични знания, да научат нови езици и да придобият безценен културен опит. Но отвъд празненствата на Дните на Еразъм остава въпросът: Защо е толкова важно студентите да участват в програмата Еразъм?

Програмата Еразъм+ е една от най-големите и популярни програми за обмен на студенти в света. Той предоставя финансова и институционална подкрепа за студенти, които желаят да учат, да се обучават или да работят като доброволци в чужда страна. Участието в програмата е много повече от семестър или година в чужбина; това е инвестиция в бъдещето – лично, академично и професионално. В днешния глобализиран свят работодателите ценят кандидатите, които демонстрират адаптивност и високи езикови умения. Програмата Еразъм+ дава на студентите тези качества, като ги потапя в различна културна и образователна среда.

Дните на Еразъм помагат на студентите да разберат какво да очакват, как да преодолеят културния шок и как да се възползват максимално от международния си опит.

UniMedia

 

Close