Университетът

Doctor honoris causa за проф. Петър Стоянович

Проф. д.н. Петър Стоянович бе удостоен с почетното звание Doctor honoris causa на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

“В днешните дни и години на много силна цинична безразличност да видя подобна зала, в която са и приятели, и колеги, и едно добронамерено ръководство, че и мои питомци-студенти, а някои от тях дори на чело на студентската гилдия тук, ме изпълва ако не с друго, поне с някакво удовлетворение, че дребното и незначителното, което съм направил, имаше смисъл.” С тези думи 49-ят Doctor honoris causa на Шуменския университет се обърна към академичната общност.

Проф. Петър Стоянович е завършил специалностите: „Обща история“ и „История на Източна- и Югоизточна Европа“ в Университета Виена, Австрия. През 1998 г. защитава с отличие докторска степен по история във Виенския университет. През 2015 г. защитава научна степен „доктор на историческите науки“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. От 2016 г. е доцент в Института за исторически изследвания на БАН. През 2018 г. защитава професура по история в Шуменския университет, а през 2022 г. и в Българската академия на науките.
Основните интереси на проф. Стоянович са в областта на т.нар. „дълъг 19 век“, отношенията между Балканите и великите сили, монархическия институт и историята на българската владетелска династия.

Проф. Стоянович изнесе академично слово на тема „Призив за връщане към нормалността“.

Проф. Петър Стоянович получи поздравления и цветя от областния управител на област Шумен проф. д-р Добромир Добрев, председателя на Общинския съвет-Шумен Ася Аспарухова, кметана община Шумен проф. д-р Христо Христов и заместник-кмета по образование и култура проф. д-р Светла Станкова, председателя на Постоянната комисия по образование към ОбС-Шумен и директор на СУ „Сава Доброплодни“ д-р Албена Иванова-Неделчева, председателя на Студентския съвет на ШУ докторант Данаил Сотиров.

UniMedia

Close