Университетът

Студенти и преподаватели разказват за преживяването Еразъм+

Шуменският университет ще се включи в седмото издание на Дните на Еразъм+, които тази година ще се проведат от 9 до 14 октомври. Това заяви за UniMedia проф. Росица Давидова, зам.-ректор по научноизследователска, проектна и международна дейност и институционален Еразъм+ координатор.

Дните на Еразъм+ са празник на водещата програма на ЕС в подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта. Събития и инициативи се провеждат по целия свят.

“Основна цел, която ние си поставяме, е да споделим добри практики от реализирани вече мобилности в нашия университет. Ще бъдат представени вижданията и преживяванията на колеги (преподаватели и студенти), които са осъществили мобилност в различни държави. По този начин се стремим да мотивираме младите колеги да не се страхуват да кандидатстват и да участват в програмите на Еразъм+”, уточни проф. Давидова.

И допълни защо е важно за всеки млад човек да участва в програма на Еразъм+: “Това е една изключителна възможност да разшири своите знания, умения и компетентности в няколко направления. От една страна той ще има възможността да се срещне с колеги, които се обучават в същото направление и да обмени опит с тях. Или най-общо казано: да види как се случват нещата в неговата професионална област в другите държави. Друго направление е свързано с развитието на неговите езикови компетентности – ще може в реална среда да практикува работния език. А да не говорим за социалния аспект, който е изключително важен. Развиват се много важни социални умения, умения за работа в екип, изграждат се приятелства с колеги от същото направление. И всичко това в крайна сметка води до по-добрата социална реализация на младите хора, категорична е проф. Росица Давидова.

Събитията по повод Дните на Еразъм + в Шуменския университет ще се проведат на 9 октомври в зала 217 на Корпус 1 и на 10 октомври в Актовата зала на Педагогическия факултет от 11 часа.

Дните на Еразъм+ се провеждат за първи път по време на 30-ата годишнина на програмата Еразъм+ през 2017 г. Поредицата от събития отбелязват успеха на програмата и демонстрират предимствата на променящите живота учебни преживявания, които предлага.

По данни на Европейската комисия през 2022 година са организирани 6295 събития в 58 страни по света от бенефициенти по програма Еразъм+.

UniMedia

Close