Университетът

Еразъм+ или как да намерим призванието си

Фийдес Бергман, първенецът на Випуск 2022, от години живее в Германия, но избира Шуменския университет, за да получи висшето си образование в специалност Приложна германистика, а след това и магистърска степен в програма Лингвистика и превод – Немска филология. Още по време на обучението си тя работи в Sprachschule Aktiv в Нюрнберг, благодарение на програма Еразъм+. Как се кандидатства и какво представлява изходящата мобилност по Еразъм + с цел практика можете да научите от Фийдес: 

Защо и как решихте да кандидатствате по Еразъм+?

За мобилността по програма „Еразъм +“ научих от катедрата по Германистика към Шуменския университет. Но преди това знаех, че студенти към нашата катедра, завършили година преди нас, а и мои колеги, вече бяха в Германия и че бяха участвали по програмата „Еразъм“.

Мобилността по програма „Еразъм +“ обаче се отличава от нея по това, че тя дава възможност за практика по съответната специалност, по която студентите се обучават. В моя случай тя беше свързана с преподаването на немски език, като чужд, а в немскоговорящите страни познато като DAF (Deutsch als Fremdsprache). Решението да участвам в нея беше лесно, защото бях убедена, че тази възможност да опозная немската образователна система и всичко свързано с нея е един много голям шанс, но без рискове.

Труден ли беше самият процес на канидатстване и получаване на стипендията?

Получих я благодарение на много добрата ми подготовка по немски език по време на моето следване, а и защото отговарях на необходимите критерии. Лесно беше до толкова, че от екипа на Центъра за международно сътрудничество на Шуменския университет ми беше оказана голяма подкрепа през цялото време, т.е. не само в началния етап на процедурата от кандидатстването ми по програмата за осъществяване на мобилност, по време на самата практика, но и след приключването й. Те поддържаха постоянна връзка с приемната страна, така че нямаше основания за притеснения и ми беше изключително лесно.

Какво представляваше работата в училище Sprachschule Aktiv в Нюрнберг?

Работата ми в училището беше, както и самото наименование на програмата го подсказва, да реализирам двумесечната практика като преподавател по немски език и имах изключителното щастие да натрупам опит в тази област, защото малко преди самата практика бях придобила професионална класификация „учител“. По време на моята практика ми беше позволено да организирам изцяло самостоятелно учебния процес, както и да подготвя курсове по немски език. Имах възможността да наблюдавам работата на други учители и да се възползвам от техния опит и знания. Колегите бяха много мили, всеотдайни и ми помагаха при нужда.

21 май 2023 година – дипломиране на Випуск 2022

Кои бяха най-големите предизвикателства?

Предизвикателствата бяха свързани най-вече с моята работа, защото никога до тогава не бях работила със смесени класове, в които почти всички ученици имат различен майчин език. Това означава, че нашият общ език беше немския, при условие, че учениците все още не го владееха. Притесненията ми бяха големи, защото в България винаги при нужда можех да се възползвам от възможността да обясня на български език, но не и по време на тази практика. Тук в помощ ми беше разбира се наученото в Шуменския университет – на първо място по немски език, но от голяма полза ми беше и наученото по дисциплините свързани с придобиването на интеркултурна компетентност. Не на последно място ми помогнаха знанията по методика на чуждоезиковото обучение, както и тези по английски език.

От тук нататък ми предстоят нови предизвикателства, тъй като програмата за мобилност „Еразъм +“ с цел преподаване/с цел обучение предлага много възможности. За това искам да поощря всички, които искат да следват в нашия университет или все още се колебаят окончателно да се занимават с немския език, да се престрашат и да се възползват от тази чудесна възможност. Благодарение на програмата за мобилност те могат  да придобият опит, да научат още по-добре езика, да се запознаят с немската култура и да вземат по-лесно решения свързани с тяхната бъдеща професионална реализация.

Може се да каже, че с обучението в Шуменския университет и Еразъм+ сте открили призванието си?

Уверено мога да кажа, че е така. Не само обичам да се занимавам с езици, но и да превеждам. Именно поради тази причина завърших и магистърската програма Лингвистика и превод (Немска филология) в Шуменския университет. Уверена съм, че това важи не само за мен. Много се надявам, че скоро и други ще пожелаят да следват в Шуменския универеситет и в бъдеще ще открият призванието си.

Повече информация за програма Еразъм+ и възможностите, които дава, можете да намерите тук.

UniMedia

Close