Шумен

Шумен в цветния свят на графитите

Проектът на шуменката Александа Бобадова: „Графитите – изкуството, което превръща улиците в галерия” ще се проведе в първата половина на декември.

Събитието се организира в Шумен за първи път и е разделено на два модула: изложба и презентация с дискусия.

Изложбата, посветена на разнообразието от стилове и техники в графитите, ще бъде открита на 1 декември от 18 ч. в регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. Пред посетителите ще бъдат изложени произведения на 25 графити артисти. Целта е да се представи разнообразието от стилове и техники в графитите, както и самата им идея – алтернативна гледна точка към модерното графити изкуство. Произведенията на майсторите на графити ще могат да бъдат закупени, а средствата от тях ще подпомогнат благотворителна кампания. Изложбата ще бъде отворена за посещение до 15 декември.

На 2 декември от 14 ч. във фоайе на втория етаж на Шуменската библиотека сдружението на графити артистите – 140 IDEAS ще представи презентация под надслов: „Неписаните правила и пътя до тук”. С нея те ще разкажат историята на графитите, техните особености и пътят на превръщането им от вандализъм към улично изкуство. Присъстващите ще имат възможност да се включват в дискусия на тема: „Изкуство или вандализъм: къде е границата?”.

Домакин на проекта на Александра Бобадова е РБ „Стилиян Чилингиров“. Целта е да даде възможност на хората, и по специално на младите – ученици и студенти, да се докоснат и преоткрият изкуството на графитите. Да ги видят като средство за изразяване и подобряване на средата.

Той се осъществява с финансовата подкрепа на „Пощенска кутия за приказки” по кампанията „Виж сега, моето момиче”, която подкрепя творчески проекти на жени в областта на образованието, вдъхновяващи много хора, и в партньорство с фондация VISIONARY и съдействието на ALCOMET, 3SM и BulMag. „Пощенска кутия за приказки“ е литературен проект, създаден от Гери Турийска (българска писателка, музикантка и радиоводеща).

Събитията по проекта „Графитите – изкуството, което превръща улиците в галерия” са без възрастово ограничение с вход свободен. Дискусията е със задължителна регистрация тук: https://forms.gle/YjrNCXAzgf5qL6qw5

Автори:

Юриета Иванова

Христина Христова

3 курс Българистика и медии

Close