Университетът

Шуменският университет подписа договор за сътрудничество с Университет Уейнан, Китай

Представители на 55 китайски и 20 български висши училища участваха в Китайско-български форум на ректорите за сътрудничество и обмен. Част от тях, сред които е и Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“, подписаха меморандуми за партньорство.

Участниците във форума, който се проведе в Университета за национално и световно стопанство в София, бяха приветствани от заместник-министъра на образованието и науката акад. Николай Витанов.

“През годините МОН подкрепя и развива ползотворно сътрудничество в областта на образованието и науката с Китайската народна република”, отбеляза акад. Витанов. Той припомни, че през юни 2020 г. e подписано Споразумението за сътрудничество в областта на образованието между двете страни, което даде допълнителен тласък на обмена на кадри и партньорството в езиковото обучение, научните изследвания и особено във висшето образование. На форума присъства и извънредният и пълномощен посланик на Китайската народна република в Република България, Нейно превъзходителство Дай Цинли, която поздрави участниците, както и зам.-главният секретар на Китайската образователна асоциация за международен обмен Фу Бо и председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова.

Ректорът на Шуменския университет проф. д.н. Наталия Витанова подписа договор за сътрудничество с д-р Жанг Шоу Гуа, ректор на Университета Уейнан (Weinan Normal University).

Weinan Normal University е създаден през 1923 г. Той предлага бакалавърски, магистърски и докторски програми, както и различни следдимломни квалификации.  В момента обучава студенти в 61 бакалавърски специалности в различни професионални направления  – икономика, право, образование, литература, история, наука, технологии, наука за управление, изкуство и селско стопанство. Висшето училище разполага с 11 училища и две институции за международен обмен и допълнително образование. Чуждестранните студенти достигат общо 17 000. Университетът има три кампуса – в Chaoyang, Xiyue и Hanma, покриващи 650 000 квадратни метра.

След официалната церемония по подписването на споразумението за сътрудничество проф. Наталия Витанова и доц. д-р Ирина Иванова, зам.-ректор по международна дейност на Шуменския университет, проведоха среща с ректора на университета и доц. Гуо Шилей, директор на Центъра за международно сътрудничество и обмен. На нея бяха обсъдени възможностите за сътрудничество, програми за обмен на преподаватели и студенти между двата университета, провеждане на  научни изследвания, конференции и семинари.

В момента в български висши училища се обучават около 150 студенти от Китай и още толкова докторанти, съобщи акад. Николай Витанов. Той отбеляза, че откритият през 2007 г. Институт „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е първият в Източна Европа и един от най-големите в света. През 2012 г. във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ също бе открит институт „Конфуций“, който се утвърди като регионален център в Югоизточна Европа за обучение по китайски език. Със сътрудничеството на Институт Конфуций Велико Търново от близо 10 години в Шуменския университет се провежда Курс по китайски език и култура.

UniMedia

Снимки:

Close