Университетът

Шуменските студенти с празничен коледен концерт

Студентите от специалност “Педагогика на обучението по музика” отново се събраха, за да покажат своите таланти и да разпространят радост в навечерието на празниците с вече станалия традиционен Коледен концерт на възпитаниците на университета. Студентският концерт в Шуменския университет не е просто музикално събитие, това е празник на креативността. От класическа и българска народна музика до модерни интерпретации на празнични класики, концертът включва широка гама от изпълнения, които отговарят на различни вкусове. 

“Днес виждаме това, което могат нашите студенти – за тях това е едно ежедневие, те го обичат, те го търсят и ние им предоставяме тази трибуна”, заяви за UniMedia ръководителят на катедра Музикална естетика, музикално възпитание и изпълнителство проф. д-р Янна Павлова Рускова. И допълни: “Трябва тази художественотворческа дейност (нищо че ги готвим за учители) те да я правят, да я практикуват. Трябва да се учат как се работи на сцената”.

За много студенти концертът служи като възможност да излязат от академичната си рутина и да изразят себе си чрез музика. Оригинални композиции, уникални аранжименти и новаторски изпълнения не са рядкост, добавяйки нотка свежест към традиционния празничен репертоар. Концертът обаче не е само за изпълнителите. Това е общо изживяване, което обединява цялата университетска общност. Студенти, преподаватели и служители се събраха, за да споделят празничната атмосфера, създавайки атмосфера, която прави университета жизнена и подкрепяща общност. А събитието приключи с традиционно българско хоро.

Тъй като студентският концерт се превръща в годишна традиция, той продължава да се развива, адаптирайки се към променящите се вкусове и таланти на всяко ново поколение студенти. Събитието отразява ангажимента на университета за насърчаване на образование, което цени изкуствата заедно с научните постижения.

От името на ректорското и деканското ръководство участниците бяха поздравени от зам-декан на ПФ проф. Теодора Симеонова.

Концертът е посветен на 40-годишнината от основаването на Педагогическия факултет.

UniMedia

Close