Университетът

Честит празник!

С поднасяне на цветя пред паметника-Свитък и паметните плочи пред Ректората започна честването на 1 ноември – Денят на народните будители, в Шуменския университет. Ректорът проф. д.н. Наталия Витанова поздрави академичната общност и се обърна с думите: “Живеем в бурни времена. Светът днес се характеризира с дълбоки промени, конфликти, напрежения и социални деления. Затова днес, повече от всякога, имаме нужда от пробуждане – пробуждане за ценности, пробуждане за знания, пробуждане за свобода, пробуждане да съхраним за децата си българщината, да съхраним културната си памет, традициите и идентичността си. На вас и на себе си пожелавам да запазим възрожденския дух, който носим в себе си, за да можем да вдъхновяваме тези, които учим.” И допълни: “Учител е не онзи, който ни учи на нещо, а онзи, който вдъхновява ученика да даде най-доброто от себе си, за да покаже какво е научил сам. Честит Ден на народните будители!”

Проф. Наталия Витанова и председателят на Общото събрание на Шуменския университет проф. д.м.н. Николай Янков

След ритуала по поднасянето на цветя академичната общност присъства на официалното откриване на ремонтираната и обновена база на Университетската библиотека.

“Ремонтът продължи 8 месеца – от януари до август тази година”, уточни за UniMedia ръководителят на Университетската библиотека Мария Стоянова. Боядисани стени, подменена подова настилка, окачени тавани и икономично осветление. Така изглежда днес библиотеката. “Сами си направихме проекта и сме много благодарни на всички, които помогнаха, особено на колегите от административно-стопанския комплекс”. Около 30 000 тома са изнесени и наредени по новите стелажи.

Към момента около 4 хиляди са регистрираните читатели в Университетската библиотека на Шуменския университет. “Вече имаме над 6 000 дигитални обекта, като трябва да кажа, че преди 2 години бяха около 2 500. Вече имаме два букскенера, имаме колеги разбират и работят точно това. А интересът към дигиталните ресурси на библиотеката от страна на студентите е огромен.”, каза още Мария Стоянова.

Проф. Наталия Витанова, преподаватели, служители и студенти в университета се включиха и в общоградския ритуал по честването на Деня на будителите в Шумен, който се проведе пред паметника на Нанчо Попович в градинката пред НЧ „Добри Войников-1856“.

UniMedia

 

Close