Университетът

Форум на възможностите: Кариерна борса в университета

В един динамичен свят, където кариерните пътища непрекъснато се развиват, за студентите е жизненоважно да се възползват от всяка възможност да се свържат с потенциални работодатели. Точно това е целта на Кариерната борса на Центъра за кариерно развитие на Шуменския университет, предлагаща жизнена платформа за студентите да се ангажират с местния бизнес и да открият стажове и нови възможности за работа.

Борсата бе открита от зам.-ректора доц. Константин Константинов. “На този форум за поредна година си дават среща бизнеса, институциите (в лицето на Община Шумен и Министерството на труда и социалната политика), както и студентите и преподавателите на Шуменския университет. Бих искал да изразя задоволството си, че виждам утвърдени фирми в Шумен и страната, което ме кара да се чувствам горд и смятам, че именно това е пътят, по който ние можем да осигурим срещата между нашите студенти и бизнеса”, каза той.

Зам.-кметът на Община Шумен Светослава Хайнова поздрави присъстващите и подчерта, че общината твърдо застава зад младите хора, а директорът на дирекция “Бюро по труда” – Шумен Лили Петрова пожела на младите хора, на които им предстои за първи път да стъпят на пазара на труда, успех и им обеща помощ в намиране на подходящо място. Във форума участие взеха Община Шумен, дирекция Бюро по труда – Шумен, местни фирми, национални вериги.

За много студенти, особено тези с ограничен професионален опит, преходът от академичните среди към професионалния свят може да се окаже труден. Кариерната борса действа като мост, обединяващ студенти и фирми в среда на сътрудничество, където и двете страни могат да се учат една от друга.

На форума студентите имаха шанса да проучат широка гама от възможности, съобразени с техните интереси и умения – от стажантски програми до позиции на начално ниво. Местните фирми поставиха ценна представа за техните отрасли и ролите, които предлагат.

Едно от най-големите предимства на Кариерната борса е неговият потенциал за установяване на контакти. Студентите успяха да се запознаят с представители на различни компании, да задават въпроси и да създават връзки. Независимо дали става въпрос за обмен на информация за контакт или за насрочване на интервюта, форумът отваря врати за бъдещи сътрудничества и перспективи за кариера.

Тъй като светът на труда продължава да се развива, събития като Кариерната борса са безценни ресурси за студентите, които искат да започнат своята кариера. Като среща студенти и местни фирми, фестивалът дава възможност на младите хора да изследват своите интереси, да открият нови пътища и в крайна сметка да изградят пълноценни кариери.

UniMedia

Close