България

Фестивал припомни драматични събития от българската история

В рубриката “Заедно към неизвестните красоти на България” студенти от Шуменския университет представят неподозирани природни, исторически и културни забележителности. Студентите в специалност “Българистика и медии” Христина и Тодор разказват за уникалния фестивал „Мистериите на Хухла“, на който композиторът Георги Андреев представи “Литургия-13” под откритото небе на връх “Св. Илия” (на снимката):

За двадесет и пети път в село Хухла до Ивайловград бе организиран културния фестивал „Мистериите на Хухла“ . Той се провежда всяка година на връх „Св. Илия“ /Илинденя/, извишаващ се над селото.

Повод за провеждането на фестивала е припомнянето на драматичните събития от 1913 година, запомнени като „разорението на тракийските българи” във времето на Балканската и Междусъюзническата война.

Кметът на община Ивайловград Диана Овчарова  поднася цветя пред паметната плоча на загиналите българи

Преди концерта, в Хухла бе отслужена панихида на лобното място на 42-мата мъченици – жертви на кървавите събития и бяха поднесени цветя пред паметника от кметът на община Ивайловград – Диана Овчарова.

В обновеното читалище на Хухла се състоя научна конференция, посветена на трагичната годишнина от геноцида над българите от Одринска и Беломорска Тракия. Тя бе открита от председателя на Съюза на тракийските дружества – Красимир Премянов. Организаторите отбелязаха и 160-годишнината от рождението на проф. Любомир Милетич, бележитият летописец на тракийското разорение.

Бе открита художествена изложба на художничка Мара Латева под наслов „Тракия, люлка свещена“ и представена книгата на съоснователя на фестивала „Мистериите на Хухла“ Пламен Димитров „Виното от раждането до смъртта“.

Горещи аплодисменти имаше от страна на гостите на фестивала за завладяващия концерт на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ с ръководител маестро Георги Андреев, хор „Мистерията на българските гласове” с продуцент и мениджър дъщерята на Бунков – Бояна, както и изпълненията на местни творчески формации.

Връх в организацията на фестивала бе представянето на „Литургия 1913-та“ от композитора Георги. Премиерата на музикалното произведение бе под патронажа на Министерството на културата, а изпълнението от  квартет „Ева“ към световноизвестния женски хор „Мистерията на българските гласове”.

По публикацията работиха:

Христина Стоянова, III курс Българистика и медии

Тодор Тодоров, III курс Българистика и медии

 

 

Close