Университетът

Съюзът на преводачите в България отличи проф. д.ф.н. Ана Димова

Дългогодишният преподавател в Шуменския университет проф. д.ф.н. Ана Димова получи годишната награда на Съюза на преводачите в България за цялостната си дейност и за изключителния си принос като германист. Проф. Димова е основател и дългогодишен ръководител на тогавашната катедра Немска филология в ШУ. Днес почти целият състав на катедра Германистика са нейни възпитаници.

От Съюза на преводачите заявяват, че отличието е връчено за изключителния й принос като германист, чиито научни трудове и рецензии по теория и критика на превода са образец за литературен и лингвистичен анализ, както и за преводите ѝ на художествена литература от немски език и на българска литература на немски, високо оценявани като преводаческо майсторство. СПБ подчертават и умението ѝ като университетски преподавател да изгражда успешно млади преводачи германисти.

Проф. Ана Димова започва да преподава немски език в тогавашния Висшия педагогически институт в Шумен през 1974 година, като преди това защитава докторска дисертация по германска и контрастивна лингвистика в Лайпцигския университет. През 1988 г. представя хабилитационен труд на тема „Импресионизъм и превод. Импресионистичният стил в австрийската литература и проблеми на превода“ и получава научното звание доцент. През 1990 г. създава специалността немска филология в Шуменския университет. От 1990 до 2005 г. е ръководител на катедрата по немска филология. От 1999 до 2006 г. е заместник-ректор на Шуменския университет. През 2006 г. получава научната степен „доктор на науките“ след защита на докторат на тема „Вицът като езиков и културен феномен. Немско-български паралели и контрасти. Преводимост“, а през 2007 г. получава научното звание професор.

В Шуменския университет е преподавала германско езикознание, контрастивна лингвистика и теория на превода; хоноруван преподавател е във Великотърновския, Пловдивския, Софийския и Нов български университет.

От 1998 до 2001 г. е лектор по български език и култура в Мюнхенския университет. Специализира в университетите във Виена, Ерланген, Лайпциг, Мюнхен, Байройт, Потсдам. Гост-лектор е в множество университети в Германия, Австрия, Унгария, Хърватска, Турция.

UniMedia

Снимка: Facebook – Издателство “Лист”

Close