Университетът

Студентски Видео Арт Фестивал Шумен 2023: един по-различен диалог (ВИДЕО)

“Журито беше в много трудна ситуация да номинира и да определи кои са носителите на наградите на 9-то издание на Студентския видео арт фестивал Шумен 2023”. Това заяви при закриването на фестивала проф. Валери Чакалов, един от кураторите на форума. В Педагогическия факултет на Шуменския университет бе направена презентация на видеата, които студентите са изработили през трите фестивални дни и бяха връчени наградите на журито. Студентите са изпращали своите видеа буквално минути преди да започне церемонията. Така 15 творби се борят за вниманието на журито.

Божидара Вълкова, студентка в трети курс в специалност “Педагогика на обучението по изобразително изкуство” е една от наградените.

“Цялата емоция по време на подготовката за фестивала беше много силна и каня всички студенти, които имат възможност, да участват в предстоящите издания. Гостите ментори бяха изключително съпричастни и ме въведоха в света на обработването на видеа, без която помощ трудно щях да осъществя идеята си”, каза за UniMedia Божидара. И допълни: “Тези три дни бяха едно много вълнуващо изживяване.”
Нейното видео се казва ВОЛЯ:

На деветото издание на Студентски Видео Арт Фестивал Шумен 2023 среща си дадоха студенти и преподаватели от България, Румъния и Турция. Младите таланти в областта на изкуството се събраха в Педагогическия факултет, не просто да участват в конкурсната програма на фестивала, но и за да натрупат знания и опит в областта на графичните изкуства и видео монтажа в специалните арт работилници, които тази година носят слогана ZOOM. Те работиха под ръководството на менторите Цветан Кръстев, Георги Кръстев и д-р Мерич Батухан Чил от Тракия университет, Одрин.

Освен наградените участници всички получиха сертификати. Те им бяха връчени от куратора на фестивала проф. Валери Чакалов и зам.-ректора на Шуменския университет проф. Росица Давидова.

Наградите са осигурени от меценатите фамилия Герда и Атце Бос от Нидерландия.

UniMedia

Close