Университетът

Студенти от три университета ще мерят сили по растениевъдство

Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ организира „Национално състезание по растениевъдство и растителна защита“ по проект „Модернизация на висшето образование по устойчиво използване на природните ресурси в България“, финансиран по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.
“Състезанието се провежда съвместно с още два университета – Лесотехническия университет и Тракийския университет в Стара Загора. Ще дойдат студенти от специалностите “Растителна защита” и “Растениевъдство”. И всъщност истински важното е, че студентите от трите университета ще работят в смесени екипи и по този начин ще могат да обменят знания и умения, получени в отделните университети в България”, уточни за UniMedia проф. Росица Давидова, зам.-ректор на Шуменския университет.
Състезанието ще се проведе на 18 и 19 октомври (сряда и четвъртък) в НЧ „Добри Войников“. Участниците ще решават практически задачи и казуси. Те ще бъдат ръководени от ментори-специалисти, а в края на всеки кръг, ще представят своята дейност, резултати и идеи пред компетентно жури – експерти в областта. Обявяването на крайните резултати и награждаването ще се състои на 19 октомври от 12 часа. Отборите на първо, второ и трето място ще получат предметни награди.
Целта на събитието е да се подобрят уменията на студентите, чрез работа в екип, креативност, изграждане на увереност при говорене пред широка публика и най-вече да се задълбочи интересът им към развитие в сферата на растениевъдството и растителната защита.
“Самата идея, по който се прави проектът, е осъществяване на съвместни дейности както при обучение на студентите по учебен план и по отделни дисциплини, така и в извънаудиторни дейности.”, каза още проф. Росица Давидова.
Дейностите по проекта се реализират в партньорство на Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ с Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, Лесотехнически университет, Технически университет – Габрово, Тракийски университет – Стара Загора и още седем водещи университета в Европа.
Close