Университетът

Сиана Георгиева: Чувствам се чута и оценена

“… все ме питаха каква искам да стана като порасна. Не знаех, но исках да бъда успешна. Като дете на разведени родители, което бе разкъсано между двама възрастни, психиката ми се счупи помежду им. Бях свидетел на много ситуации, които определено ми повлияха. Казват, че първата стъпка е да осъзнаеш, че имаш проблем. Осъзнах го, преборих го, но исках нещо повече – да помагам на деца като мен и на такива, които попадат в много по-крайни ситуации от мен. Досещате ли се коя специалност си избрах?”
Така започва есето на победителката в в тазгодишното издание на конкурса за есе на тема: “Професията, която ме прави щастлив” на Кариерния център на Шуменския университет. Сиана Георгиева е второкурсничка в специалност “Социални дейности” в Шуменския университет. Журито класира и две втори места. Това са Цветан Банчев, IV kурс в специалност “География и биология” и Ерсин Ахмед, III курс в специалност “Английска филология”. Всички победители са възпитаници на Шуменския университет.

“Участвах в конкурса, защото исках да изразя и да предизвикам себе си. Смятам, че младите хора трябва по-често да се включваме в подобни конкурси. Според мен това е пътят към успеха – винаги да се опитваме да направим нещо допълнително, нещо повече и само така ще получим повече”, това заяви Сияна за UniMedia. И продължи: “Препоръчвам на младите хора да се включват във всякакви конкурси, които са в областта, която ги вълнува. След като прочетох това, което бях написала – мисли и чувства – някак си ги видях отстрани и си дадох сметка за неща, за които досега не съм се замисляла. Съветът ми към останалите студенти е да не пропускат възможността, която предлага университетът, а именно шансът всеки да докаже на себе си, че е способен в различни области. Опитайте, може да не спечелите награди, но със сигурност ще получите нещо друго – знание, опит или просто ще осъзнаете някои неща. А когато видиш, че си оценен като човек, като личност и творец, се чувстваш доволен от себе си. Това те мотивира да не спираш да твориш. Важното е всеки да се осмели да опита.”

“Наградата за мен е оценка и разбиране на моята гледна точка. Чувствам, че съм чута, разбрана и оценена. Чувствам се щастлива. А професията, която ме прави щастлива, е тази, при която се работи с деца. С техните проблеми и неволи. Или казано по различен начин: искам да стана вълшебница и да помагам на деца”, каза още Сияна.

Наградата за първо място е рекламен пакет на спонсора и публикуване на есето в списание “Кариери”, а за двете втори места – рекламни пакети на Шуменския университет.
UniMedia
Close