Шумен

Селин Самет: Няма една тема, има много…

„Еуфория“ е името на първата стихосбирка на младата поетеса Селин Самет. Стиховете бяха представени точно в деня на 18-тия й рожден ден, а при разгръщането на стихосбирката се вижда, че Селин я посвещава на своя баща.

UniMedia: На 19-ти юни в много страни по света се чества Денят на бащата. Какво би искала да кажеш на твоя баща днес?

Селин Самет: Благодаря, благодаря, благодаря… Боравя с думите от много малка, но стане ли дума за семейството ми никога не са ми достигали. Винаги е имало страх – какво, ако не ми стигнат? Ако не мога да опиша достатъчно добре колко наистина го обичам, колко наистина съм благодарна, колко наистина оценявам подкрепата, какво, ако е малко по- малко от това, което съм искала да кажа…

Може би тук е мястото да му кажа просто – благодаря, тате за смелостта, когато аз не разполагам с такава и за крилата, когато мечтите изглеждат “твърде високо”.

UniMedia: Защо книгата започва и завършва с цветна страница? И защо точно червена?

Селин Самет: Цветната страница служи за “граница” между корицата и стиховете, между външния свят и вътрешния, между тялото и душата…

Червеното – в него съм виждала винаги толкова много смисъл – агресия, любов, страст, живот и още, и още…

UniMedia: С какво чувство искаш да останат читателите, затваряйки последната страница на стихосбирката?

Селин Самет: Предполагам, че всеки ще намери различни неща за себе си между редовете- емоции, хора, спомени.

Нещото, което искам да постигна е емоция, каквато и да е. Най-трудното нещо в писането е да предизвикаш трепет в душата и съзнанието. Ако съм разнообразила поне малко монотонния ден на някого, тогава съм постигнала всичко, към което се стремя. Всичко прочетено да буди нещо у човека, който разгръща ,,Еуфория”.

UniMedia: Имаш ли любими поети, писатели?

Селин Самет: Разбира се, много са! Фредерик Бакман, защото забавлява детето в мен. Константин Трендафилов, защото ме накара отново да търся творби на български автори. Маркъс Зюсак, защото ме кара да се замислям над живота. Елиф Шафак, защото докосва. Петя Дубарова, защото е Петя Дубарова

и още, и още…

UniMedia: Какво е усещането да издадеш първата си стихосбирка още преди да завършиш училище?

Селин Самет: Несравнимо. Била съм горда и щастлива много пъти, наистина много, но това, това е различно. Да виждаш смисъл е толкова ценно. Смисъл в нещата, за които се трудиш наистина много. Да видя някой да държи ,,Еуфория” в ръката си е достатъчно да ми напомня – Селин, има смисъл. Възрастта не е от значение, но не мога да кажа, че не ми носи удоволствие това, че се осмелих да я издам толкова рано.

UniMedia: Не мога да не те попитам – защо толкова плака на премиерата? (Най-ценните копия според публиката са тези, които са покапани със сълзите ти)

Селин Самет: Когато си на 18, застанала пред всички хора, които обичаш, представяйки част от себе си, емоциите просто бушуват. Не можех и все още не мога да повярвам, че това беше и е реалността. Сълзите ми, стичайки се по лицето ми ми напомняха, че всичко около мен се случва наистина. Едно е сигурно обаче всички те бяха причинени само и единствено от щастие.

UniMedia: Няма една тема, има много

Няма едно чувство, има много

Няма само една мисъл, има много – Какво стои зад тези редове?

Селин Самет: Имах за задача, накратко да обясня за какво е стихосбирката. Как се обяснява това? Седнах и си казах – има много за обясняване – не е една тема, за да я кажеш, не е едно чувство, за да го опишеш, не е една мисъл, за да я изразиш. Именно така изникнаха тези редове в главата ми – има много… ,,Еуфория” е едно съчетание от теми, чувства, мисли, пречупени през призмата на едно 18- годишно момиче.

Всеки, който желае да се запознае със стиховете на Селин, може да й пише в Instagram @euphoria_poetry_. 

UniMedia

Close