Университетът

Световно признание за възпитаник на Шуменския университет

Възпитаникът на Шуменския университет Володя Хубанов бе отличен в конкурса на водещата в света галерия за съвременно изящно изкуство TERAVARNA в Лос Анджелис, САЩ. Творбата на Хубанов се нарежда на второ място от престижното жури сред 364 автори от 43 държави от целия свят.

Конкурсът за портрети, организиран всяка година от известната художествена галерия, се слави със способността си да привлича таланти от цял свят. Той служи като платформа за художниците да показват своите иновативни творения, насърчавайки разнообразна и жизнена общност в света на изкуството. А наскоро рецензент описва галерията като: “… най-добрият промоционален инструмент, достъпен за всички артисти от цял свят. Равнява се на това да имате собствено галерийно шоу в квартал SoHo в Ню Йорк или на Шан-з-Елизе в Париж… само по-величествено и с повече фанфари.“

За конкурса Хубанов, който в момента е в последен курс в бакалавърска програма “Педагогика на обучението по изобразително изкуство”, изпраща три свои творби. “За мен това е признание, което всеки художник се надява да получи. Реших да участвам, защото портретът на мен ми е слабост. Рисувам изключително портрети, а много малко художници се отдават днес на този мотив. Аз рисувам възрастни хора, при които има разказ в самото лице.”, каза за UniMedia той.

И продължи: “Лично за мен тази награда означава означава успех. Портретите са ми особени, тъй като ги работя само в два цвята – синьо и червено и ги рисувам с шпакла, не използвам четка. Това е другият важен момент. За мен е важен, защото при шпаклата щрихът е много важен, няма как да се постигне това с четка и никога не използвам четка. Дори и за най-фините детайли. Рисувам с шпакла и с тези два цвята от 1982 година. Това е особен инструмент и особен щрих”. Много художници работят с шпакла, но няма такива, които да го правят само с два цвята, а той се опитва да го прави и реалистично. “Мисля, че това е стремежът на всеки един автор – уникалността”, каза още Володя Хубанов.

А за неговата Алма-матер казва: “Голямото значение на Шуменския университет в моя живот е, че срещнах много стойностни хора. Запознах се с изключително ценни хора, достойни хора и ще ми бъде мъчно да се разделя с тях, тъй като вече съм последен курс. Започнах образованието си едва ли не на шега, но пък сега се радвам, че направих тази крачка. Човек се учи цял живот, стига да е отворен за новото и за различното. Никога не е късно да научиш нещо ново и да се запознаеш с нови хора.”

Триумфът на Володя Хубанов не само бележи личен крайъгълен камък, но също така означава признание в света на съвременното изкуство на международно ниво.

UniMedia

 

Close