Университетът

Проф. д-р Станимир Станев стана почетен професор на Шуменския университет

В света на академичните среди титлата Professor honoris causa е едно от най-престижните отличия, които могат да бъдат присъдени. Това е признание за изключителен принос, а в случая на проф. д-р Станимир Станев, който получи Professor honoris causa на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, това е свидетелство за новаторска работа в сферата на компютърните науки и заслуги в развитието на висшето училище и на Факултета по математика и информатика.

Отличието му бе връчено от зам.-ректора проф. д-р Росица Давидова. “Проф. Станев получава званието заради изключителния му принос в развитието и утвърждаването на Шуменския университет, на неговите структурни звена и специалности”, подчерта в речта си проф. Давидова. Деканът на Факултета по математика и информатика проф. д-р Вежди Хасанов поздрави проф. Станев от името на всички преподаватели във Факултета.

“Може би не е случайно, че за 75-годишнината ми се случи да получа тази награда”, подчерта проф. Станев. Той представи лекция за развитието на компютърните технологии на тема “Индиана Джоунс и миналото и бъдещето на компютърните науки”. “Защо точно Индиана Джоунс ли? Защото харесвам неговия девиз: Нищо не може да ме шокира. Аз съм учен! Желая ви успехи през новата академична година”, пожела той на преподаватели и студенти, дошли на церемонията по връчване на отличието, за да го поздравят.

Проф. д-р Станимир Станев е роден през 1948 година в Севлиево. Той постъпва на работа в Шуменския университет през 1996 година, където води лекции по Софтуерни технологии и производство, Компютърни архитектури, Компютърни мрежи и комуникации , Компютърни технологии, Web- технологии, Програмиране на Java , Компютърна стеганография, Компютърна и мрежова сигурност и др. От 2014 г. е професор в Шуменския университет. През 2000 и 2003 г. преподава в University of Greenwich, UK.

Проф. д-р С. Станев активно участва в управлението на Шуменския университет и структурните му звена, а по негова инициатива е създаден единственият в страната университетски компютърен музей. Благодарение на него е прекарана първата интернет връзка на Шуменския университет и е създаден центърът за компютри и комуникации на ШУ. Създател е на научната конференция МАТТЕХ.

Основните научни интереси на проф. Станимир Станев са в областта на сигурността на информацията и стеганографията. Автор е на научни статии, публикувани в авторитети чуждестранни и наши списания. През 2011 г. екип ръководен от него е удостоен с наградата на община Шумен  за научни постижения.

UniMedia

Close