България

Проф. Димитър Чолаков с изложба в Градската художествена галерия – Варна

Самостоятелна изложба на проф. Димитър Чолаков представя Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна. От 1 до 20 август пред варненската публика ще бъде представена селекция от произведения от изложбата си в галерия “Райко Алексиев” в София, за която проф. Чолаков беше удостоен с престижната награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора. Към експозицията във Варна са добавени и няколко от най-новите му творби, създадени през тази година, както и две работи от 80-те и 90-те години на ХХ век. Изложбата съвпада със 70-годишнината на автора.

Проф. Димитър Чолаков е роден на 25.07.1954 г. в град Попово. През 1973 г. завършва ХГ “Илия Петров” в София, а през 1981 г. се дипломира в НХА – София в класа на акад. Светлин Русев със специалност “Живопис”. От 1990 до 2013 г. е директор на ХГ “Никола Маринов” в Търговище. През 1999 г. специализира в “Cite des Arts” – Париж.
Има над 50 самостоятелни изложби в България и в чужбина. Участва в повече от 100 международни изложби, пленери и симпозиуми, дългогодишен преподавател по живопис в Шуменския университет  “Епископ Константин Преславски”.

Изложбата на Димитър Чолаков ще бъде открита на 1 август 2024 г. от 18:00 часа.

Източник: Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

Close