Светът

Програма “Еразъм” стана на 36 години

Програмата “Еразъм”, която носи името на един от великите хуманисти на Ренесанса – холандеца Еразъм Ротердамски, стартира точно на 15 юни 1987 година. Тази пионерска инициатива има за цел да подобри образованието, обучението и възможностите за младежта чрез международен обмен и сътрудничество. Със своята разнообразна гама от програми Еразъм+ надхвърля традиционното академично обучение, като предлага на студентите шанса да изследват нови култури, да разширят хоризонтите си и да развият основни житейски умения.

Едно от най-значимите предимства на участието в Еразъм+ е възможността за запознанство с нови култури. Като учат в чужбина или участват в стаж в друга страна, студентите се сблъскват с различни езици, традиции и начини на живот. Те получават шанса да изпитат от първа ръка колко пъстро е европейското наследство. Еразъм+ има за цел да подобри качеството на образованието чрез насърчаване на международното сътрудничество. Студентите, които участват в програмата, получават достъп до уважавани институции, известни професори и авангардни изследователски центрове. Взаимодействието с различни академични среди предизвиква интелектуално студентите, като ги подтиква да разширят своите знания и умения. Като учат в различни условия, те придобиват по-широка перспектива, а самостоятелният живот в чужда страна култивира самоувереност и устойчивост. Програмата обединява студенти от различни среди и националности, насърчавайки чувството за общност и солидарност. Връзките, формирани по време на това трансформиращо преживяване, често се простират отвъд продължителността на програмата. Тези приятелства и мрежи предоставят ценна система за подкрепа за бъдещи сътрудничества, възможности за кариера и личен растеж.

 

През годините стотици студенти от Шуменския университет са се обучавали в партньорски университети в цяла Европа, а десетки преподаватели и служители са преподавали и са преминали обучения, благодарение на Еразъм.

Кога, как, къде и кой може да кандидатства по Еразъм+ може да намерите тук.

UniMedia

 

Close