Университетът
Практически знания от университета направиха ученици отличници в национално състезание

Преди време ви разказахме за тях – ученици от от 9-ти клас на Профилирана гимназия “Христо Ботев” в град Попово, които бяха на гости в лабораторията по микробиология на Шуменския университет.
Под ръководството на гл. ас. д-р Севгинар Ибрямова те изследваха микробиологията на киселото зеле и ферментацията. Седмица по-късно на ХХ-то Юбилейно национално състезание по природни науки и екология в Копривщица Джейк Кадисон Лили – Боуг и Назлъ Джеватова Фикретова приложиха всичко, научено в Шуменския университет и представиха проект „Ферментацията – българският патент за дълголетие“. В него учениците показаха ползите от консумирането на сезонна храна, характерна за нашите географски ширини, като успяха да впечатлят журито и публиката с експерименталната и изследователската дейност на проекта.
Националната комисия, пред която защитиха проектите си, съставена от преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, оцениха високо проекта, свързан с формирането на ценни ключови компетентности у учениците, които ще могат да използват в живота си. За представянето и публичната защита учениците получиха комплексна оценка – отличен 5,50.
UniMedia