Университетът

Онлайн семинар „Лингвистичните ресурси и тяхното значение за съвременната наука“

Заключителният за годината онлайн семинар в рамките на работната програма на проекта КлаДа-БГ се проведе на 18 декември (събота). Форумът бе на тема „Лингвистичните ресурси и тяхното значение за съвременната наука“, а домакини и организатори на събитието бяха изследователите от Лабораторията по приложна лингвистика „Аксела Лазарова“ на Шуменския университет и от асоциирания към нея Студентски лингвистичен клуб.
В събитието студентите и докторантите, участници в КлаДа-БГ, представиха своите интереси и разработки в рамките на проекта. Една от тях е Нела Найденова: “Към настоящия момент съм студентка втори курс в магистърска програма Лингвистика и масови комуникации. Имам юридическо образование, но не съм практикуващ юрист. Това е така, защото в началото на тази учебна година любовта ми към българския език ме отведе в системата на училищното образование, където се реализирам като учител по български език и литература в прогимназиален етап. Член съм на Студентския лингвистичен клуб. Участвам като член на екип в проекта КлаДа-БГ като приносът ми се състои в основно на събирането и създаването на колекции със словестни асоциации. Интересите ми са предимно в областта на речезнанието, психолингвистиката, анализа на комуникацията.”
Научният форум беше открит с кратко слово от проф. д-р Димитър Попов – локален ръководител на КлаДа-БГ за Шуменския университет. След като маркира основните приоритети и постиженията в изследователската работа на членовете на Лабораторията по приложна лингвистика, проф. Попов представи специалния гост на семинара проф. д-р Енчо Герганов – почетен професор на НБУ, бивш зам.-министър на Народната просвета, бивш зам.-ректор на НБУ, бивш директор на Института по психология към БАН. При очертаването на творческия му профил бяха откроени както неговите значими научни приноси, така и неговата разпознаваемост като талантлив преподавател и администратор.
Проф. Енчо Герганов предложи на вниманието на участниците в семинара лекция на тема „За черното и бялото в съзнанието на българина“. В хода на изложението акцентът беше поставен върху възможностите за изучаването на народопсихологията на българина чрез свободен асоциативен експеримент. При тематизирането на тази интересна проблематика проф. Герганов приведе доказателства в полза на продуктивността на Теорията на асиметричните отношения между членовете на семантични корелативни двойки за разкриване на дълбинни прототипно-вариантни, първично-производни, немаркирано-маркирани структури в съзнанието на езикови и културно-исторически общности. Той изтъкна, че количествените оценки на семантични разстояния между членове на подобни двойки могат да се получат и чрез честотни анализи на текстове, артефакти и други обекти на културата. Така, според проф. Герганов, данните от различни независими източници биха усилили интерпретацията на разкрити прототипи в по-широкия контекст на културната антропология и историята на културата.
В последвалата лекцията дискусия ясно се открои идеята за значимостта на колекциите със словесни асоциации като важен източник на данни за проучвания в областта на лингвистиката, психолингвистиката, муждукултурната комуникация и др. В този контекст проф. Велка Попова направи кратка презентация на работата на изследователите от екипа на ШУ при националния консорциум КлаДа-БГ, в хода на която сред основните резултати беше откроена разработената по проекта уеб-базирана система LABLASS, предназначена за изследване на словесните асоциации. Този интерактивен продукт с автори доц. Красимир Кордов и доц. Станимир Железов попадна във фокуса на последвалата презентация, направена от единия от неговите създатели.
В събитието се включи значителна част от екипа на Лабораторията по приложна лингвистика към националния консорциум КлаДа-БГ – шестима преподаватели, три докторантки и единадесет студенти. За младите участници беше истинско предизвикателство както да се срещнат с учен от ранга на проф. Енчо Герганов, така и да представят пред този авторитет своите научни занимания и търсения в импровизираната филмова лента, с която се финализира работата на семинара. С тези необичайни и пъстри кадри студентите и докторантите приеха символично хвърлената ръкавица да продължат достойно делото на своите предшественици по пътя към познанието.
Семинарът беше закрит с кратко резюме на събитието от проф. Димитър Попов, както и с благодарности и признание към гост-лектора проф. Енчо Герганов и към членовете на изследователския екип на ШУ към консорциума КлаДа-БГ.

UniMedia

Close