Университетът

Образованието и бизнесът се срещнаха в Шуменския университет

Научно-приложна кръгла маса „Образование-бизнес-кариери“ се проведе на 17 ноември в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Събитието беше организирано от Центъра за кариерно развитие (ЦКР) към висшето училище и събра на едно място представители на научните среди и бизнеса, които презентираха възможностите за младите хора да разгърнат потенциала си в родината.

Проф. д-р Милен Пенерлиев, директор на ЦКР при ШУ подчерта, че кръглата маса е последната проява от Дните на Центъра за кариерно развитие, в рамките на които са проведени още дискусии, среща с първокурсници и изложение на работодатели „Кариери 2023“.

„Макар и малък, екипът на ЦКР винаги е отворен да помогне на студентите, които имат нужда някой да им подаде ръка и да им помогне за техния кариерен старт. Все повече младежи се обръщат към нас. Нашите усилия и занапред ще бъдат насочени към това да бъдем максимално полезни и да създаваме мостове между студентите и бъдещите им работодатели.“

Кръглата маса откри заместник-ректорът по научна дейност към Шуменския университет доц. д-р Константин Константинов. Той поздрави присъстващите и изрази своята благодарност към тях за това, че са готови за диалог, фокусиран върху образованието и колаборацията му с бизнеса.

„Шуменският университет е мястото, където трябва да се провежда един такъв престижен научен форум. Нашето висше училище е гарант за качествено образование и успешна кариера след това.“

Д-р Илин Димитров, секретар на президента на Република България по образование, наука и култура също взе участие в събитието. Той поздрави участниците в кръглата маса и представи пред тях своя доклад „Employer Branding в туризма“ като подчерта, че, по негови наблюдения, към настоящия момент няма пропаст между образованието и работодателите, тъй като той идеята за бизнеса все повече в учебните заведения. Той подчерта, че е необходима промяна в подхода към днешните млади хора и че практиката поставя основите на стабилната кариера и не бива да бъде пренебрегвана.

Снимка: Кирил Кирилов, ЦКР при ШУ

Участниците в кръглата маса почерпиха опит от онлайн лекциите на доц. д-р Лариса Полякова, доц. д-р Сергей Пачев от Мелитополския държавен педагогически университет „Богдан Хмелницки“, които представиха информация за учебния процес в МДПУ „Богдан Хмелницки“ в Украйна, по време на военен  конфликт и начините за съхранението на образованието там. От Бразилия, дигитално, се включиха проф. Леонардо Диас де Оливейра и проф. Андрюс де Лусена от Федералния селски университет в Рио де Жанейро.

Юриета Иванова, възпитаник на Шуменския университет, представи платформата, за която към момента работи – Bulgaria Wants You и възможностите за кариера и живот в родината като подчерта предимствата на страната и готовността на българите, живеещи в чужбина, да пренесат своя опит на родна земя.

Доц. д-р Менент Шукриева от Българо-турска търговско-индустриална камара и преподавател в Шуменския университет представи подробности за българо-турските бизнес отношения в Североизточния регион и буйното развитие на индустрията в региона.

Научно-приложната кръгла маса „Образование-бизнес-кариери“ се проведе за първи път в Шуменския университет. Организаторите от висшето училище подчертаха своята готовност да я превърнат в традиция и да утвърдят дискусиите, обхващащи образованието и реализацията му в лицето на бизнеса.

Събитията от Дните на Центъра за кариерно развитие бяха подкрепени от „Лавена“ АД.

Автор: Юриета Иванова, 3-ти курс Българистика и медии

 

Close