Университетът

Научно изследване предлага промяна на важна дата от българската история

Публична лекция на тема „Въстанието на Петър и Асен през „призмата” на едно слънчево затъмнение” ще представи д-р Анелия Маркова в ШУ „Епископ Константин Преславски”, на 26 октомври (четвъртък). Избраната за лекцията дата съзнателно съвпада с празника Димитровден, когато през 1185 година е обявено въстанието срещу Византия на болярите Петър и Асен, с което пък Търново става столица на Второто българско царство.

Доктор Анелия Маркова е възпитаник на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. В обекта на научните и изследвания попада и темата за въстанието на братята Петър и Асен, при което тя стига до извода, че ключова дата от средновековната българска история трябва да бъде променена. Този извод влиза и в заключенията от докторантурата на младата историчка, посветена на войните по времето на Второто българско царство.

Научното проучване продължава девет месеца с помощта на археоастрономията и чрез наслагването на исторически извори (хроники и писмени документи), както и астрономически изследвания на НАСА. Така д-р Маркова доказва, че въстанието на Петър и Асен не е обявено на 26 октомври 1185 година, а на следващата година.

Археоастрономията е научна дисциплина, която обединява усилията на археолози, архитекти, астрономи, геодезисти, геолози, епиграфи, етнографи, математици, фолклористи. Дисциплината изучава астрономичните познания на отдавна изчезнали цивилизации по мегалитни и други паметници и съоръжения, етнографски материали и фолклора, съдържащи астрономическа и календарна информация.

Лекцията ще се проведе в зала 219, Корпус 1 от 15:00 ч., като всички присъстващи ще се запознаят с аргументите на това променящо устойчивостта на българската история откритие.

Автор: Христина Стоянова, III курс Българистика и медии

Close