България

Най-младите гайдари от цялата страна мериха сили в Нови пазар

Млади изпълнители от цялата страна взеха участие в XXI Национален конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебни ритми“ Нови пазар 2023. Конкурсът се провежда ежегодно от 2002 година под патронажа на Министерство на културата и кмета на община Нови пазар. Организатори са Община Нови пазар и НЧ „Христо Ботев-1872“.

Общо 126 участника се представиха в тазгодишното издание, като индивидуалните изпълнители бяха 90. Най-много участници имаше в първа възрастова група – до 9 годишна възраст. Регистриралите се гайдари бяха от Шумен, Варна, Аксаково, Девня, Провадия, Добрич, Плевен, Нови пазар, Горна Оряховица, Сливен, Котел, Несебър, Бургас,  Лясковец и село Константиново.Те бяха оценявани от жури в състав: председател проф. акад. Милчо Василев, ректор на АМТИИ гр. Пловдив, членове Красимир Кондов, преподавател по гайда в НУИ „Панайот Пипков” град Плевен, и Данаил Енчев, преподавател по гайда в НУФИ “Филип Кутев“ град Котел.

По традиция флагът на конкурса беше вдигнат от най-малкия участник – Андрей Господинов на 6 години. Той е от Варна. На втория ден от конкурсната програма се проведе традиционното дефиле на участниците от входа на читалището до пл. „Раковски”.

Целта на конкурса е да издирва и популяризира нови, талантливи дарования, посветили се на фолклорното изпълнителско изкуство, да стимулира високо професионално майсторство и художествен вкус; да стане средище за обмяна на новаторски методики в съвременното обучение на фолклорни изпълнители.

Националният конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебни ритми“ Нови пазар е безценно преживяване за децата и младите хора, позволявайки им да се свържат с културното си наследство и да разпалят интереса към творчеството. Той създава пространство за чудесата на българската народна музика, гарантиращо запазването на нашите културни традиции за поколенията напред.

Автор: Андрей Андреев, Магистърска програма История, културно-историческо наследство и туризъм

Видео: YouTube – Тв програма “Часът на Нови пазар”

Снимка – НЧ „Христо Ботев-1872“

Close