Университетът

Музика с Шулверк в университета

Шуменският университет беше домакин на завладяващ курс „Музика с Шулверк – интердисциплинарният подход за взаимодействие между музика, реч, поезия, танц и театрално изкуство“.

Участниците, сред които имаше учители и студенти, навлязоха в дълбините на този новаторски подход към музикалното образование, разкривайки неговите принципи, техники и потенциално въздействие върху динамиката в класната стая. Орф Шулверк, кръстен на своя създател Карл Орф, е уникален подход към музикалното образование, който набляга на творчеството, сътрудничеството и ученето чрез преживяване. Той интегрира елементи на реч, движение и импровизация с инструментална музика, превръщайки ученето в изживяване за всички възрасти.

По време на курса участниците участваха в различни практически дейности и дискусии. Те изследваха основните понятия за ритмични модели, мелодична импровизация и ансамблово свирене, придобивайки ценна представа за това как тези елементи могат да бъдат безпроблемно интегрирани в класната стая. Една от определящите характеристики на Орф Шулверк е неговият акцент върху обучението, ориентирано към ученика. Вместо пасивно да получават инструкции, учениците се насърчават да участват активно в творческия процес, поемайки собственост върху своето музикално пътуване. Този подход не само култивира по-дълбоко оценяване на музиката, но също така подобрява уменията за критично мислене, комуникация и сътрудничество.

Обучението е е част от инициативите по повод 40-годишнината на Педагогическия факултет на Шуменския университет.

UniMedia

Close