Университетът

Конкурс за наградата “Професор Кацаров 2023” обявява фондацията “Константин и Зиновия Кацарови”

Фондация„Константин и Зиновия Кацарови“ отправя покана към всички студенти за участие в конкурса за наградата „Професор Кацаров“ за 2024 година. Организирана за първи път през 2023 г., по случай 125-годишнината от рождението на професор Кацаров, наградата „Професор Кацаров“ ще се присъжда ежегодно на българска личност или институция със седалище в България, чиито забележителни заслуги са всеобщо признати и имат изключителен принос за България.

Професор Константин Кацаров се установява в Швейцария през 1956 г., но остава неизменно свързан със своята родина България. През 1969 г. той учредява фондация, която носи неговото име и това на съпругата му, към Университета в Женева. Мисията и е да отпуска стипендии и грантове на български изследователи и студенти, които желаят да следват в Швейцария, както и да подкрепя инициативите, свързани с укрепването на връзките между България и Швейцария.

Наградата се присъжда с целта да допринесе за запазването на паметта за проф. Кацаров в България, както и да популяризира все повече Фондация Кацарови. Тя е в размер от 10,000.00 швейцарски франка и медал с образа на проф. Кацаров, както биография за него и на Фондацията.

Целта на наградата е и да изтъкне и подкрепи публикация, изследване, инициатива или дейност с изключителен принос за „вечната България“, според любимия израз на проф. Кацаров, цитират от фондацията.

Заявленията трябва да са на английски или френски език. Официалните документи на български език трябва да бъдат придружени с превод на английски или френски език. По-специално, към кандидатурата трябва да бъдат прикрепени следните документи:

– Автобиография на кандидата
– Фотокопие на паспорта на кандидата или извлечение от регистрацията на
институцията заявител от официален български регистър
– Мотивационно писмо
– Точно описание с коментар на публикацията, изследването, инициативата или
проекта, на които се основава номинацията за наградата, както и описание за
техния изключителен характер и принос за България
– Списък с публикации, изследвания, инициативи или проекти, реализирани от
кандидата в избраната от него област
– Кандидатурите могат да бъдат подадени и от трети лица или от самите кандидати,
като в този случай трябва да бъдат приложени две препоръки.

Кандидатурите за наградата “Професор Кацаров” за 2024 г. трябва да бъдат получени в Секретариата на Фондация “Кацарови” не по-късно от 31 октомври 2023 г. на адрес: secretariat.fondskatzarovi@gmail.com.

Повече информация може да бъде намерена тук.

Източник: Фондация „Константин и Зиновия Кацарови“

Close