Университетът

Как се става студент?

Мисълта да прекрачиш прага на университета и да пожелаеш да завършиш висше образование може да бъде плашеща за много ученици. Преместването от дома, намирането на нови приятели и приспособяването към нова среда може да бъде предизвикателство. Как може да се случи това без излишен стрес и как университетът може да бъде невероятна възможност за личностно израстване и развитие не само в академичен план научиха днес над 40 ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство и хранителни технологии в Шумен и от Професионална гимназия по селско стопанство при посещението си в Шуменския университет. Идеята за срещата е на Центъра за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”, които подчертават, че целта е повишаване на осведомеността на ученици от уязвимите групи, на които им предстои да завършат средното си образование.

Учениците от 10, 11 и 12 клас бяха посрещнати от зам.-ректора доц. д-р Константин Константинов и представители на Факултета по хуманитарни науки, Факултета по природни науки, Факултета по математика и информатика и Факултета по технически науки. Доц. Константинов подробно запозна гостите с възможностите, които Шуменският университет предоставя на възпитаниците си. Учениците се заинтересуваха от начините за кандидатстване, конкретни специалности, както и от професионалните квалификации, които дават те. Въпреки че докато стане време да кандидатстват пред някои от гостите има няколко години, тази информация ще им помогне да вземат информирани решения за своето бъдеще.

След посещението си в Корпус 1 учениците се отправиха към Педагогическия факултет, където също се запознаха със специалностите, които предлага факултетът.

Опитът от посещаването на университет може да бъде трансформиращ и да предостави на учениците инструментите, от които се нуждаят, за да  се ориентират както в академичния, така и в професионалния си живот, подчертаха от “Амалипе”.

UniMedia

Close