Шумен

Вандализъм или улично изкуство

“Заповядайте да се включите в първия по рода си артистичен проект на графити културата в Шумен”, с тези думи Александра Бобадова се обръща към ученици, студенти и всички, които имат отношение към графитите като изкуство.

“Аз съм родом от Шумен, живея и уча в София, но не забравям родния си град и точно затова съм избрала Шумен, за да поканя едни от най-добрите графити артисти от цяла България”, уточни за UniMedia тя. И добави: “Градът ни винаги е бил културен център в миналото, надявам се тази наша проява да предизвика интерес”. Изложбата, наречена “Графитите: изкуството, което превръща улиците в галерия”, обединява разнообразие от стилове и техники в графитите.

Част от арпроекта е и презентацията на тема “Неписаните правила и пътят до тук” представена от 140 IDEAS ще се запознаете лично с културата на графитите – Как е възникнало изкуството? Какво е значението на термините присъщи за него? Има ли йерархия между артистите? И какъв е преходът от
вандализъм към улично изкуство?

“Тази презентация ще бъде направена от 140 IDEAS, в лицето на JERMAIN и YETO”, допълни Александра. 140 IDEAS са софийско графити дуо в състав Иво Илиев (YETO) и Венцислав Йосифов (JRMN). Започнали преди 15 години с графити бомби, днес те са едни от най-разпознаваемите и търсени улични артисти. Изкуството им се отличава с природни елементи и може да бъде видяно в цяла България и отвъд нейните граници върху фасадите на частни и публични сгради, в училища, по превозните средства на публичния транспорт и по кораби. През 2017 г. реализират интернационалния фестивал “We all write” в Ахтопол.

“Откриването на изложбата е от 18:00 ч. на 1 декември в галерията на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“, каза още Александра Бобадова. Презентацията е в събота, 2 декември. За участие в нея има предварителни записвания тук. Допълнителна информация за изложбата и дискусията може да откриете на фейсбук страницата на събитието.

UniMedia

 

 

Close