Университетът

Имунната система при растенията дискутираха в университета

Шуменският университет бе домакин на лекция на тема “Използване на устойчиви сортове – мисия не/възможна”. Гост-лектор бе гл. ас. д-р Магдалена Колева от Катедра “Растениевъдство” към Машинно-технологичен факултет на Технически университет – Варна. Събитието се проведе на 14 октомври в зала 309 на Ректората и бе насочено към студентите от специалност “Растителна защита” и преподавателите от Катедра “Растителна защита, ботаника и зоология” към Факултета по природни науки. Присъстваха 23 студенти и преподаватели.
“Гл. ас. д-р Магдалена Колева запозна аудиторията с малко известния за широката общественост факт, че растенията също притежават имунитет. Тя представи на достъпен език същността му при растенията срещу болести и неприятели, като едновременно с това описа и разнообразието от форми на имунитет и  механизмите, които ги обуславят”, уточни за UniMedia проф. Димчо Захариев, ръководител Катедра Растителна защита, ботаника и зоология към ФПН на Шуменския университет. И допълни, че в лекцията се акцентира на факта, че използването на устойчиви сортове е икономически най-изгодният и природосъобразен начин за контрол на вредителите при културните растения. Презентирани са  предимствата и недостатъците на тази стратегия за борба, както и селекционни методи, използвани за създаване на устойчиви сортове.
“В последния курс на обучение студентите от специалност “Растителна защита” в Шуменския университет ще могат да се запознаят по-подробно с имунитета при растенията в специална дисциплина, която е посветена на това интересно явление. А ако поне част от тях успеят да се реализират след дипломирането си като специалисти, които да участват в създаването на устойчиви сортове културни растения, тогава целта на тази лекция и мисията на специалност “Растителна защита” в Шуменския университет ще бъдат изпълнени”, категоричен е проф. Димчо Захариев.
UniMedia
Close