Светът

Изолация и онлайн изпити за студентите в британските университети

Председателят на групата Universities UK Джулия Бъкингам (заместник-ректор на университета “Брунел”) заяви на пресконференция за мерките за излизане от кризата с COVID – 19, че заниманията в университетите във Великобритания няма да се изместват изцяло онлайн, съобщава британският вестник “The Guardian”. Планира се “смесено” образование, комбинирайки някои онлайн лекции с по-малки срещи лице в лице. В “Брунел” пропорцията на онлайн обучението ще варира в съответствие с правителствените указания за физическо дистанциране.

В университета студенти, преподаватели и служителите ще се движат по строго определена система.

Университетските ръководители са загрижени от спад в приходите в размер на 760 млн. лири (850 млн. евро), ако приблизително един от петима студенти отложи курса си.

В “Брунел” ще се въведат възможни факултативни дати за януари за местни студенти в някои по-големи следдипломни и бакалавърски програми, както и за всички международни студенти, които не могат да пътуват през септември. Очаква се много от британските университети да предприемат подобни стъпки.

Много е вероятно изпитите следващата година да се провеждат онлайн, което ще повтори края на текущата учебна година, въпреки че студентите, които нямат подходящи условия или интернет достъп, ще могат да се явят на изпити на място.

“Знам, че беше много трудно и несигурно време за студентите”, заяви Мишел Донелан, министър за университетите в Министерството на образованието на Великобритания. “Радвам се, че университетите взимат решения и планират как могат да адаптират курсовете, ако настъпят ограничения през есента, осигурявайки много необходима яснота на студентите.”

Допитване на University and College Union сред 516 нови студенти сочи, че почти три четвърти биха предпочели учебната година да започне по-късно, за да могат да присъстват на лекции на живо и да имат по-малко онлайн уроци.

Източник: The Guardian, Дневник

Close