Университетът
Изкуството и храната
Мидите,
полегнали свенливо, в синьо-бял седефен ореол,
от морето диво
са потопили
своя вкус
на сътворение и сол.
Eмилия Балева
Тази изложба е родена от една курсова работа. Още в първи курс. Преди три години сегашната четвъртокурсничка в Шуменския университет Eмилия Балева изписва 55 страници за храната в изкуството. Това разказа при откриването на изложбата „Апетит” проф. Ростислава Тодорова-Енчева, която не просто откри експозицията, а е тази, която всъщност й е поставила задачата. „Тази работа се превърна в научна публикация, в изложба, а надявам се и в дипломна работа”, каза още проф. Тодорова-Енчева.
Това е първата самостоятелна изложба на Емилия. Експозицията може да бъде видяна до 26 септември в Ганушевата къща, където са изложени десетки платна – игра на изкуството с храната.
Сред тях са пръснати пластики и листи с поезия. С поезията на Емилия, отново вдъхновена от храната.
Блесна нож сред пръсти тънки,
чевръсто, че е обед вече,
и от доматените меки гънки
лято във паниците потече.
Емилия Балева
„Исках да направя нещо по-различно, а връзката между изкуството и храната тепърва ще я разглеждам”, каза при откриването авторката.
Откриването на изложбата беше съчетано с пищен коктейл, защото „Апетит“ е експозиция, която храни хората визуално и буквално, както уточни Емилия.
“Апетит” може да бъде видяна до 26 септември.
UniMedia