Университетът

Изкуството и храната

Мидите,

полегнали свенливо, в синьо-бял седефен ореол,

от морето диво

са потопили

своя вкус

на сътворение и сол.

Eмилия Балева

 

Тази изложба е родена от една курсова работа. Още в първи курс. Преди три години сегашната четвъртокурсничка в Шуменския университет Eмилия Балева изписва 55 страници за храната в изкуството. Това разказа при откриването на изложбата „Апетит” проф. Ростислава Тодорова-Енчева, която не просто откри експозицията, а е тази, която всъщност й е поставила задачата. „Тази работа се превърна в научна публикация, в изложба, а надявам се и в дипломна работа”, каза още проф. Тодорова-Енчева.

Това е първата самостоятелна изложба на Емилия. Експозицията може да бъде видяна до 26 септември в Ганушевата къща, където са изложени десетки платна – игра на изкуството с храната.

Сред тях са пръснати пластики и листи с поезия. С поезията на Емилия, отново вдъхновена от храната.

Блесна нож сред пръсти тънки,

чевръсто, че е обед вече,

и от доматените меки гънки

лято във паниците потече.

Емилия Балева

„Исках да направя нещо по-различно, а връзката между изкуството и храната тепърва ще я разглеждам”, каза при откриването авторката.

Откриването на изложбата беше съчетано с пищен коктейл, защото „Апетит“ е експозиция, която храни хората визуално и буквално, както уточни Емилия.

“Апетит” може да бъде видяна до 26 септември.

UniMedia

Close