Университетът

Изграждане на утрешните лидери в земеделието

Социалното предприемачество, Устойчивото земеделие и пътят на продуктите до крайния потребител и Софтуерни решения в земеделието. Това са темите, които са били обект на обсъждане в Деня на предприемачеството, организиран от Шуменския универеситет. “Събитието е насочено към студентите от направление „Растителна защита“, Факултет по природни науки на Университета и има за цел да помогне в изграждането на меки умения у студентите за реализация на пазара на труда, развитие на предприемаческа култура и умения, разширяване и задълбочаване на комуникацията между предприемачи в аграрния сектор и студенти.” Тоза заяви за UniMedia проф. Росица Давидова, зам.-ректор на университета. Гости на събитието бяха и студенти от специалност Социални дейности.

Денят на предприемачеството е златна възможност за студентите да общуват с професионалисти в областта. Те се срещнаха с предприемачите д-р Хасан Ефраимов, Мария Методиева, Ивайло Иванов и Ненчо Рогов. Изграждането на силна професионална мрежа е от съществено значение за успеха във всяка кариера, особено такава динамична като модерното земеделие.

“Целта ни е младите хора да имат възможността да изградят и развият предприемачески умения и да се запознаят с различни перспективи за професионална реализация.”, каза още проф. Давидова.

В епоха, в която практиките за устойчиво земеделие са все по-жизненоважни, Денят на предприемачеството предоставя знанията, уменията и връзките, необходими, за да могат младите професионалисти да се развият в областта. Чрез насърчаване на иновациите, осигуряване на наставничество и насърчаване на възможностите за работа, събитието може да помогне за оформянето на био-земеделците на утрешния ден, които ще играят решаваща роля в изграждането на по-устойчив и сигурен с храна свят.

Денят на предприемача се организира по проект „Модернизация на висшето образование по устойчиво използване на природните ресурси в България“, финансиран по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Дейностите по проекта се реализират в партньорство на Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ с Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, Лесотехнически университет, Технически университет – Габрово, Тракийски университет – Стара Загора и още седем водещи университети в Европа.

Проект BG05M2OP001-2.016-0022 „Модернизация на висшето образование по устойчиво използване на природните ресурси в България“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

UniMedia

Close