Университетът

Дните на Еразъм+ празнуват многообразието и възможностите

Шуменският университет се присъедини към международната академична общност в честването на Дните на Еразъм+, които подчертават значимостта на програма. Тази година те се провеждат в периода 9 – 14 октомври. В рамките на два дни в Шуменския университет се проведоха събития, при които студенти и преподаватели разказаха своя опит и впечатления от посещенията си в европейски университети, осъществени благодарение на Еразъм+.

“Надявам се да споделим най-важното, а то е – какви са възможностите, какви са условията, какви са резултатите от провеждане на мобилностите по програма Еразъм+”, заяви при откриване на срещата проф. Росица Давидова, зам.-ректор и институционален Еразъм+ координатор.

Административните Eразъм+ координатор на университета Елица Станачкова и Мария Григорова подробно запознаха присъстващите с възможностите и начините за кандидатстване по различните направления, които предлага Еразъм+ на шуменските студенти, докторанти и преподаватели. Цялата информация може да бъде намерена тук.

Програмата Еразъм, сега част от по-широката инициатива Еразъм+, е създадена през 1987 г. и е кръстена на холандския ренесансов учен Еразъм Ротердамски. Основната й цел е да насърчи академичния и културен обмен между европейските студенти, като им позволи да учат в различни страни, да се потопят в нови култури и да придобият по-широка перспектива за европейското единство. През годините програмата се развива, обхващайки различни образователни сектори и насърчавайки мобилността извън границите на Европейския съюз.

Еразъм или новият студентски живот

Едно от най-големите предимства на семестъра по Еразъм+ е културното обогатяване, което предоставя. Това подчертаха студенти и преподаватели, които са осъществили вече не една и две мобилности. Обучението в чужбина сблъсква студентите на различни гледни точки, езици и традиции. Това мултикултурно общуване не само разширява техните хоризонти, но също така насърчава толерантността, междукултурното разбирателство и глобалното гражданство.

Трябваше да отида в Лодз

Преподаватели обясниха още, че участието в семестър или стаж по Еразъм+ отваря врати към широка мрежа от студенти, професионалисти и организации. Тези връзки могат да доведат до сътрудничество, възможности за работа и приятелства за цял живот. Изграждането на международна мрежа е значително предимство на глобализирания пазар на труда.

Еразъм+ или как да намерим призванието си

Програмата Еразъм+ играе важна роля за оформянето на живота и перспективите както на студентите, така и на преподавателите в Европа вече няколко десетилетия. Тя отдавна надхвърли границите на Европа, създавайки мрежа от международни учени, от която Шуменския университет е част. Отбелязвайки Еразъм дните, Шуменският университет го прави с гордост, знаейки, че неговите студенти и преподаватели са глобални посланици на знанието, културата и единството.

   

UniMedia

 

Close